Bebekleri sıcak su ile yıkamak epilepsi (Sara) nöbetine yol açabilir!!!

Doç. Dr. Barış Ekici
Doç. Dr. Barış Ekici
27 Ekim 20155437 görüntülenme
Randevu Al
Bebekleri sıcak su ile yıkamak epilepsi (Sara) nöbetine yol açabilir!!!

Epilepsi, bir başka deyişle sara krizleri, bazen hiç akla gelmeyen nedenlerden kaynaklanabilir. Refleks epilepsi denilen bu durumlarda bir koku, ışık yansımaları hatta yemek yemek gibi uyaranlar sara krizlerini tetikler. Sıcak su epilepsisi de bu refleks sara krizlerinden biridir.

Ülkemizde ve müslümanların yaşadığı güney hindistanda sık görüldüğü bildirilmektedir. Bunun nedeni genetik yatkınlık yanında, yıkanırken sıcak suyun tasla vücuda dökülmesine bağlanmaktadır. Sıcak su dolu tas birden çok miktarda suyun baş, boyun ve gövdeye temas etmesine yol açar. Beynin bu geniş alandan aldığı uyarının sara krizini tetiklediği düşünülmektedir.

Sıcak suyu epilepsisi genellikle bebeklik ve çocukluk çağında ortaya çıkar. Çocuk yıkandıktan sonra dalgınlaşır, bazen banyo esnasında gözleri kayıp bayılır. Bu anormal durumda tanıda gecikmeler yaşanabilir, çünkü bir çok hasta banyo dışında tamamen normaldir. Tetkikler de tanıda yardımcı olmaz.

Tanı konabilmesi için daha önce benzer hasta ile karşılaşmış hekime rastgelene kadar biraz uğraşmak gerekir… Çoğu kez de tedavisi çok basittir. Hastaya ılık su ile yıkanmasını önerirsiniz. Kışın biraz üşür ama ilaç kullanmasına gerek kalmaz.

Etiketler

Çocuklarda epilepsiBebeklerde epilepsi nöbetiBebeklerde epilepsi belirtileriBebeklerde epilepsi nedenleriBebek sıçramasıBebeklerde ırkılmeBebek west sendromuBebek nöroloji eegEpilepsi atağıEpilepsi türleriEpilepsi genetik miEpilepside ilaç tedavisiEpilepsi başlangıcıEpipeptik nobet

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Barış Ekici

Doç. Dr. Barış Ekici

Doç. Dr. Barış EKİCİ, 1978 yılında İzmir’de dünyaya geldi. İlkokul eğitimini İstanbul Maçka İlkokulu'nda, ortaokul ve lise eğitimini ise İstanbul Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlamasının ardından 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakültesi'ni bitirip tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde 2007 yılında tamamladı. Yandal uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Çocuk Nörolojisi üzerine almasının ardından 2013 yılında Üniversite Doçentliği ünvanı aldı.

Mecbu

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır