Bebeklere şeker yüklemesi yapılmalı mı?

Op. Dr. Banu Göker Özdemir
Op. Dr. Banu Göker Özdemir
23 Ocak 2016279 görüntülenme
Randevu Al
Bebeklere şeker yüklemesi yapılmalı mı?

Bu sorunun cevabı ‘ evet  yapılmalıdır’. Ülkemizde son günlerde oldukça gündemde olan ve çeşitli platformlarda  hamilelelerin  kafasını karıştıran söylemler bulunmakla beraber işin tıbbi yönü  kesinlikle yapılması yönündedir.

Gestasyonel diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) öncesinde şeker hastalığı bulunmayan, gebelik esnasında ortaya çıkan geçici olarak kan şekerlerininin yüksek seyretmesi ile giden bir hastalıktır. Nedeni ise gebelikte bebeği beslemek için  oluşan plasenta adlı organın bebeğin gelişmesi ve büyümesi için  ürettiği bazı hormonların annenin dolaşımında geçici olarak şeker kullanılmasını zorlaştırabilmesi, insülin direncini ve insülin ihtiyacını arttırmasıdır.

Hastalık Tanıma ve Önleme Merkezinin 2014 verilerine göre tüm dünyada gestasyonel diyabet görülme sıklığı % 9.2’dir.  Bu da yaklaşık her 10 gebeden 1 tanesinde bu hastalığın görüldüğü  anlamına gelmektedir.

Ayrıca son yıllarda gebelikte görülen diyabet hastalığı oranı artmaktadır. Buna neden olan faktörler arasında ileri yaş gebeliklerinin   artması , yeme alışkanlıklarının değişmesi zemininde  obesite ve tip  1 diabet  görülme oranının sıklaşması gelmektedir.

Gebelikte tanısı konmamış  diyabet veya iyi kontrol altına  alınmamış kan şekeri seviyeleri anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Gestasyonel diyabeti bulunan hastada insülin ihtiyacı arttığı için pankreas daha çok çalışmaya başlar. İnsülin plasentayı geçemediği için bebeğin dolaşımına da giremez, fakat şeker olduğu gibi bebeğe geçiş gösterir. Böylece anne karnındaki bebeğinde kan şekeri artmış olur. Yükselen kan şekeri seviyelerini dengelemek için bu sefer bebeğin pankreası ekstra insülin üretmeye çalışır. Böylece  bebekte daha fazla enerji  ortaya çıkar fazlasını da yağ şeklinde depolar. Böylece iri bebek dediğimiz makrozomik bebekler  olur. Bebeklerin pankreasından ekstra insülin yapılması neticesinde yenidoğan döneminde kan şekerleri düşük seyredebilmekte,  solunum sıkıntısı problemi daha sıklıkla görülmektedir. Bebeğin iri olmasına bağlı olarak sezaryen oranları artmakta,   travmatik normal doğum ve omuz takılmaları gibi  çok ciddi komplikasyonların görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca bu bebekler ileriki hayatlarında obesite ve tip II diyabet açısından risk taşımaktadır.

        Tüm bu komplikasyonları önlemek için gebeliğin 24-28. Haftası arasında önceden bilinen  diyabeti olmayan gebelerde mutlaka tarama testi yapılması  toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.

 

Etiketler

Gebelikte şeker yüklemesi tehlikelimi ?Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mıGestasyonel diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı)Gebeliğe bağlı şeker hastalığı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Banu Göker Özdemir

Op. Dr. Banu Göker Özdemir

Op. Dr. Banu GÖKER ÖZDEMİR, 1976 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında Marmara Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2005 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Bir çok bilimsel makale, kitap bölümü ve kitap çevirileri bulunmakta olan Op. Dr. Banu GÖKER ÖZDEMİR, iyi derecede ingilizce bilmekte ve mesleki çalışmalarına İstanbul / Nişantaş'ında bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır