BEBEKLERDE GAZ SANCISI (İNFANTİL KOLİK) NEDİR


İnfantil kolik diğer deyimiyle halk dilinde gaz sancısı dediğimiz şikayet çoğu bebekte karşılaşılabilir bir durumdur. Görülme sıklığı yaklaşık %30 civarında olup ilk erkek çocuklarda nispeten daha fazla görülür.
Genelde 3.haftada başlar 3 ay sürer. %10-12 civarlık kısmı 1 yaşına kadar sürebilir.
Haftada 3 gün ve 3 saat boyunca 3-5 dakika süren ataklar halinde belirli bir sebep olmaksızın, özellikle akşam saatlerinde görülen ani, aşırı tiz ağlamalar şeklindedir. Bebek sakinken ani tiz bir çığlık atarak susturulamaz bir şekilde ağlamaya başlar. Akabinde bacaklarını karnına çeker, yüzü kızarır, kendini ve ellerini sıkar saatlerce susturulamaz şekilde ağlar. Bu ağlamalar çoğunlukla gaz çıkartıncaya kadar sürer.
Gaz sancısının tedavisi yoktur, çünkü hastalık değildir. Burda dikkat edilecek husus kolik ağrısını taklit edecek ciddi hastalıklar olabilir. Bu nedenle bu durumun gaz sancısı olduğunu , altında başka bir neden olup olmadığını ilgili hekiminiz karar vermelidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal olması, fiziki muayenede bir sorunla karşılaşılmaması yani doktorunuzun başka bir hastalık olmadığına karar vermesi en önemli tanı kriteridir. Alta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, yoksa gaz sancısına yönelik rahatlatıcı önerilerde bulunulur.
Rahatlatıcı öneriler:
-Doğru pozisyon ve şekilde emzirmeli
-Anne sütü ile beslenme, annenin bitkisel çay(rezene, anason vb)tüketmesi
-Karnına, vücuduna yumuşak masajlar uygulamak
-Kucakta sarmalayarak taşımak
-Masaj eşliğinde hafif müzik, saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürge sesini açmak
-Su sesi ya da ortam değişikliği yaratmak
-Ninni söylemek, banyo yaptırmak
-Bebek odasını sessiz ve loş sağlamak
-Araba ile gezmeye çıkarmak.
-Anne stres, sigara ve gaz yapıcı besinlerden uzak durmalı
PAYLAŞIM YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, TANI VE TEDAVİ İÇİN MUTLAKA DOKTURUNUZA DANIŞINIZ.