Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Uzm. Dr. Fatih Mert
Uzm. Dr. Fatih Mert
8 Haziran 2017166 görüntülenme
Randevu Al
Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin ilk dişi çıkmaya başladıktan sonra, diş bakımına başlamanız gerekir. 1 tane dişi fırça ile fırçalamanız mümkün olmadığından, her gece ıslak ve yumuşak bir bezle bebeğinizin dişini temizleyebilirsiniz. Daha sonraları bu ıslak bezin üzerine kırmızı mercimek tanesi kadar florürlü diş macunu sıkıp o şekilde temizleyebilirsiniz. Bebeğiniz diş macununun tadını sevmiyor veya onu yemeye kalkışıyorsa hiç kullanmayabilirsiniz. Günde iki kez florürlü diş macunuyla fırçalamak çocuğunuzun dişlerini çürümelerden koruyacaktır. Biraz diş macunu yutması çok fazla kaygılanılacak bir durum değildir.

1 yaşından sonra bebekler için hazırlanmış yumuşak bir diş fırçasıyla bebeğinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bebeğinizi buna alıştırmak için önceleri oyun olarak birlikte dişlerinizi fırçalayın. Özellikle sabah ve akşam yemekten sonra ailecek diş fırçalama zamanı eğlendirici bir oyun olabilir.
Bebeğiniz bu işi size bıraktığı sürece dişlerini siz fırçalayın. Eliniz ile başının arkasından destek olursanız, dişlerini fırçalarken ağzının içini rahatça görebilirsiniz. Çocuklar 2 yaşına geldiği zaman dişlerini artık kendileri fırçalamak isterler. Eğer anne ve baba düzenli olarak dişlerini çocukları ile fırçalar ise, çocuklar da bunu çok kısa sürede öğrenecek ve zevkle yapmak isteyecektir.

Beslenme sonrasında diş çıkarmaya başladığı andan itibaren bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini temiz ve ıslak bir bezle silin. Dişlerini Korumak İçin; 2 yaşından sonra diş fırçalamayı kendisinin yapmasına olanak tanıyın. Düzenli olarak sabah-akşam diş fırçalama alışkanlığı için ailece diş fırçalamaya özen gösterin.

Özellikle bebeğinizin beslenmesinin kalsiyum (süt, peynir, yoğurt ve yapraklı yeşil sebzeler) ve D vitamini (yumurta sarısı, balık ve süt ürünleri) içeriğinden zengin olmasına dikkat edin.

Şeker ve çikolata gibi şekerli yiyeceklere yer vermeyin. Bebeğiniz büyüdükçe şeker ve çikolata yedikten hemen sonra dişlerini fırçalamasına dikkat edin. Bebeğinize öğün aralarında da şekerli yiyecek vermemeye dikkat edin. Bebeğinize emzik kullanıyorsanız asla şekerli bir şeye batırıp vermeyin.

Bebeğiniz uyurken biberonla şekerli yiyecek ve içecekler vermeyin. İçilmekte olan sıvının içindeki şekerler, ağız bakterileri ile karışıp dişleri çürütürler.

Süt Dişlerine neden iyi bakım yapılmalıdır?

Süt dişleri kalıcı dişlerin yerini tutmaktadır. Süt dişlerinin çürüyerek dökülmesi, ağız yapısında kalıcı değişikliklere neden olabilir. 6 yaşına kadar bebeğiniz süt dişleri ile beslenme ihtiyacını giderecektir. Bu nedenle çürük dişler beslenme bozukluklarına da yol açabilir.

Çocuğun kendine güven duyması ve düzgün konuşması için sağlıklı ve beyaz dişlere ihtiyaçı vardır. Dişlerdeki şekil bozukluğundan dolayı düzgün konuşamayan, çürümüş dişleri göstermemek için ağzını sürekli kapatan çocuklar kendilerini iyi hissetmez. Nede olsa süt dişleri dökülüp yenisi çıkacak diyerek bu dişleri ihmal etmemeliyiz.

 

Etiketler

Diş çürümesiSüt dişi tedavisiDiş çıkarmaBebeklerde beslenmeBebeklerde diş sağlığı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Fatih Mert

Uzm. Dr. Fatih Mert

Uzm.Dr Fatih MERT, 13 Aralık 1977 tarihinde Sivas'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak 2000 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yaparak 2005 yılında uzman ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır