Bebek ve çocukta mezenter kisti

Bebek ve çocukta mezenter kisti

Mezenter Kisti - Omental Kist

Çocuk Cerrahisi uygulamaları içinde çok sık görülmeyen bir durumdur. Çocuk hastanelerinde her 20.000-25.000 çocukta bir görüldüğü bildirilmiştir. Erişkinlerde de görülebilir, ancak olguların neredeyse üçte biri 15 yaş altında görülür. Kız çocuklarında daha sık görüldüğünden bahsedilmektedir. 

Mezenter adı verilen barsakların kan ve lenf damarlarını barındıran yağlı bir dokunun içinde bulundukları için mezenter kisti adı verilmektedir. Bu bölgede olup karın içi organların üzerini kaplayan omentum adı verilen yağ dokusunda da kistik oluşumlar olabilir. Bir de lenfatik dokudan köken alan lenf damarlarının kistik genişlemesi olarak bilinen lenfanjiomlar da bu bölgede bulunur. Zaman zaman bu üçü birbirine karıştırlabilir. Ayırıcı tanıda da her zman bu üçü akılda tutulmalıdır.

Genellikle bu kistler rastlantısal olarak saptanır. Hasta, çocuk cerrahına tanısı konmuş olarak gelir. Bazı olgularda kistin aşırı büyümesi söz konusu olabilir. Bu aşırı büyüme dışarıdan farkedilebilecek kadar fazla olabilir. Bu büyümeye bağlı barsak tıkanıklıkları, ve kitlenin etkisiyle volvulus adı verilen barsakların kendi damarları etrafında dönmesi ile ortaya çıkan acil bir tablo ile kendini belli edebilir. Bu durumda ani başlayan karın ağrısı, safralı kusma, kanlı dışkılama görülebilir.
 

Nedeni belli değildir. Nasıl geliştikleri konusunda pek çok embriyolojik teori ortaya atılmıştır. Mezenterik kistler onik parmak barsağından rektum denilen sindirim sisteminin anüse en yakın kısmına kadar her yerde gözlenebilirler. 

Bu kistler genellikle gerilemezler, büyüme gösterebilirler. Yukarıda değindiğim üzere barsak tıkanıklıklarına da neden olabilir. %3 oranında, embriyolojik kökenli olan bu kistlerin huy değiştiriğ kötü huylu tümörlere de dönüşebildiği bildirilmiştir.

Tanı konulduktan sonra cerrahi olarak çıkartılması önerilmektedir. Çıkarılmadıkları takdirde yukarıda bahsettiğim sorunlarla karşılaşılabilir. Cerrahi tedavinin hedefi bu kistin tamamen çıkarılmasıdır. Bazı durumlarda kist bağırsaklara o kadar yapışık olur ki, bağırsakların bir kısmını da beraber çıkarmak gerekebilir. Çocuk cerrahisi uygulamaları içinde laparoskopik cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir ameliyattır. Laparoskopik cerrahinin bu hastalıktaki belirgin avantajları; kozmetik olarak çok üstün olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin daha hızlı olmasıdır. Ülkemizde maalesef her yerde laparoskopik cerrahi uygulamaları, çocuk cerrahisi alanında yaygınlaşmamıştır.

Ameliyat sonrası yetersiz çıkartılma mevcutsa tekrarlama olabilir. Tekrarlama ihtimali değişik serilerde değişik oranlarda bildirilmektedir. Ancak ortalama %5 civarında bir riskten bahsetmek mümkündür.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aydın Yağmurlu

Prof. Dr. Aydın Yağmurlu, 13.04.1969 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Ortaokul ve lise öğrenimini 1984 yılında Atatürk Anadolu Lisesi ile1987 yılında da İstanbul Fen Lisesi’nde tamamlamış ve ardından 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimi almaya başlayarak 1993 yılında mezun olmuştur. Mezuniyeti sonrasında da araştırma görevlisi olarak aynı fakültenin Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda çalışmaya başlamıştır. Prof. Dr. Yağmurlu, 1999 yılında uzmanlık eğitimini tamamlamış,ve yine o yıl Polonya, Varşova’da Prof. Dr. Margret Baka Jakubiak ile Children’s Memorial Health Institute’da Pediatrik Üroloji (Çocuk Ürolojisi) ile ilgili çalışmalarına başlamıştır. Buradaki görevini 2001 yılına kadar sürdürdükten sonra 2001-2002 arasında 2 yıl süresince TÜBİTAK NATO B1 bursiyeri olarak, ABD'nin Alabama eyaletindeki Alabama ...

Etiketler
Çocukta mezenter kisti
Prof. Dr. Aydın Yağmurlu
Prof. Dr. Aydın Yağmurlu
Ankara - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube