Altı aydan itibaren bebeğinizin gözlem becerileri artar. Bu dönem bebeğiniz özellikle siz yemek yerken takip edebilir. Bebeğinizin bu davranışı ek gıdalarla tanışmaya istekli olduğunu gösterir. Bebeğin parmak ve el becerileri bu aylarda gelişir. Besinleri ellemek bebeklerin yemek yemeye geçişini kolaylaştırır. Değişik kıvamdaki besinleri kavraması ve buna alışması gerekir. Her öğün önüne, eline alabileceği şekilde birkaç besin parçası koyun. Örneğin kabak püresi vereceksiniz uzunlamasına kesilmiş bir kabak parçasını da önüne bırakın. İlk zamanlar avcunda ezip ufalaması bile besin alışmasına yardımcı olur. Taklit etmek bir öğrenme biçimidir. Bebekler de taklit ederek öğrenir. Başta anne-babaları olmak üzere yakın çevrelerinde gördükleri kişileri gözlemleyerek yeni beceriler kazanırlar. Sesleri taklit ederek konuşmayı, günlük davranışları taklit ederek temel ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenirler. Taklit, ek gıdaya geçişte de önemli faktördür. Baby Led Weaning (BLW) yani bebeğin kendi inisiyatifi ile ek gıdaya geçiş süreci de taklit unsurunu göz önüne alarak inisiyatifi bebeklere bırakıyor.
Kaşıkla mı yoksa sadece bebeğin alabildiği şekilde mi beslenmeli?
Kaşıkla ebeveynleri tarafından beslenen bebekler, püre haline getirilmiş karışımın içinde ne çeşit, ne de miktar açısından seçim yapma şansına sahip olmadığı gibi yeme davranışı geliştirmek için ebeveynlerini rol model alma şansları da ellerinden alınmış oluyor. BLW ise çocuğa istediği besini istediği kadar yeme şansını tanıyor. Ayrıca bebeğinizin parmaklarıyla kavrama becerisi gelişir. Yemek zamanları, ince motor hareketlerinin gelişmesi için çok iyi bir fırsattır.
Ancak sadece bebeğin kavrayarak besinleri almasını beklemek yeterli beslenme sağlayamayabilir. Buna karşın bebeğin kaşıkla beslenmeye hazır olması çok önemlidir. Bebeklerde doğal olarak gelişen dili öne doğru atma refleksi, bebeğinizin ek besinlere geçişte zorlanmasına neden olabilir. Bebeğiniz her yeni denemede, besini diliyle geriye doğru itmeye öğrenecektir. Ek gıda dil ve damak arasında ezilerek ağızın gerisine sevk edilir ve daha sonra yutulur. Araştırmalara göre yiyeceğin nefes borusuna kaçma olasılığı yeme işlemine konsantre olan, ağzına aldığı gıdayı kontrol edebilen ve bu esnada nefesini koordine edebilen bebeklerde daha az rastlanıyor. Yani bebeğinizin her hangibir nörolojik rahatsızlığı yoksa ek gıdayla besleniyorken boğulma riski yok gibidir.
BLW’de işin sırrı sofrayı paylaşmak. BLW’ye göre ebeveynlerini ve kardeşlerini yemek yerken izleyen bebekler, bir süre sonra ek gıdayı kendileri talep ediyor. Sağlıklı bir bebeğin doğduğu andan itibaren kendisini besleme yetisine sahiptir. Altı aydan itibaren bebeklerin uygun besinleri avuçlayıp doğal bir şekilde ağızlarına götürme ve keşfetme sürecine başlar. “Bebek ne zaman, ne hızda ve ne kadar besleneceğini bilir. Memeyi arama, bulma, emme reflekslerine sahiptir. Kendisine şans tanınırsa bu içgüdüsel davranışını sergileme imkanı bulur.