Bebek hareketleri

Bebek hareketleri

Bir anne adayının herhalde en çok hoşuna giden şeylerden birisi bebeğinin hareketlerini hissetmektir. Hastalarımızın en çok sordukları sorulardan birisi ‘bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedebilirim' dir. Özellikle de ilk gebelikte ritmik rahim kasılmaları yada barsak hareketlerinin bebek hareketleri ile karıştırıldığına şahit oluruz. 

‘Bebek ne zaman oynar'?
Bebek hareketleri daha erken başlamasına karşın, bu hareketlerin anne tarafından fark edilmesi genellikle 20. haftadan sonrasına rastlar. Daha önce bebek sahibi olmuş tecrübeli anneler bebeğin hareketlerini daha önce fark edebilir. Bebek hareketleri bebeğin gelişen merkezi sinir sisteminin bir fonksiyonudur. Merkezi sinir sistemi bebeğin büyümesine paralel şekilde olgunlaşır.Gebeliğin özellikle yirmisekizinci haftasından sonra nonstress test ve biofizik profil gibi bebeğin iyilik halinin değerlendirildiği testlerde bebek hareketi önemli yer tutar.

kilolu anne adaylarında zayıf olanlara göre

Son adet tarihine göre hesaplanan tahmini doğum tarihi -düzensiz adetlerden ötürü yada bir başka nedenle -yanlış hesaplanan hastalarda, bebek hareketleri geç hissedilmiş olabilir.

Bebek hareketi nasıl hissedilir?
Belki her gebe için ayrı bir bebek hareketi tanımı vardır. Bebeğiniz nasıl oynuyor diye sorduğumuz da ‘seğirme', ‘kanat çırpma', ‘tekmeleme', guruldama' vs.yanıtlar alırız.

Bebek hareketlerinin gebelikteki seyri
Bebek hareketlerinin fark edilmesinden sonra yerini hareketlerin sıklığının nasıl olması gerektiği ile ilgili ya da bir süre fark edilmemesinden kaynaklanan endişelere bırakır. Fark edilebilir hareketlerin sıklığı gebeden gebeye ve aynı gebede gün içinde değişkenlik gösterir. Bu farklılıkların nedenleri;

Bebek sürekli hareketli olduğu halde bunların yalnızca bir bölümü duyulabilir ölçüde kuvvetlidir.

Bebeğin duruşuna bağlı olarak içe dönük hareketlerinden dolayı ya da sizin o sıradaki aktivitenizden ötürü fark edemeyebilirsiniz.

Ayrıca birçok bebeğin en hareketli olduğu zaman gece yani sizin (normalde olması gerektiği gibi) uykuda olduğunuz dönemdedir.

Bebeğin suyunun aşırı miktarda olması, anne adayının obez (aşırı kilolu) olması hareketlerin hissedilmesini zorlaştırır.

‘Bebeğim hareket etmiyor ne yapmalıyım?'
Gün boyu hiç bebek hareketi duymamışsanız, durumu aydınlatmanın en iyi yolu bir- iki saat dinlenmek ve enerji veren bir şeyler yiyip içmektir. Sizin hareketsizliğiniz ve içtiğiniz şeyin vereceği enerji bebeğinizi harekete geçirecektir. Yine de olmamışsa kaygılanmayın 24 saat boyunca bebek hareketi duymazsanız yada az duyarsanız doktorunuza ulaşmanız iyi olacaktır.

28. haftadan sonra bebek hareketleri daha düzenli ve kararlı olmaya başlar. Ancak yeri iyice daraldığı için hareketleri de sınırlanır. Daralmış yuvasında ancak dönebilir ve kıpırdanabilir. Başı aşağı doğru pelvis (leğen) kemikleri arasına yerleştiğinde artık daha da az hareket edebilir.

Annelerin her gün bebek hareketlerini kontrol ederek bebeğin iyilik halinin devamı hakkında önemli bir etkinliğe katılmış olur. Böyle bir alışkanlığın kazanılması anne bebek arasındaki psikolojik yakınlaşmaya da önemli katkı sağlar. Bu evrede, her gün hareket hissetmeniz koşuluyla, hareketin ne olduğu önemsizdir. Eğer hiç hareket hissetmiyorsa doktorunuza danışmanız uygun olur.

Gebeliğin sonuna kadar bu etkinliğin sürdürülmesi gebenin gebelik takibine en önemli katkılarından biridir. Hastalarımıza gebeliğin son haftalarında bebek hareketlerinde azalma olması ya da durması halinde doktora başvurmasını öğütleriz.

Özellikle gün gecikmesi durumunda hastanın kontrolleri arasındaki zamanda günde on bebek hareketi hissetmesi gerektiğini söyleriz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ahmet Özgür Yeniel

Etiketler
Bebek hareketleri
Doç. Dr. Ahmet Özgür Yeniel
Doç. Dr. Ahmet Özgür Yeniel
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube