Bebeğiniz sürekli bağırıyor mu?

Bebeğiniz sürekli bağırıyor mu?

“İçeri sesi” ve “Dışarı sesi” yöntemi 

Çığlık atmak ve bağırmak, yürümeye başlayan çocuğunuzun geliştirebileceği daha az sevimli alışkanlıklardan biridir. Hayatındaki her şeyde olduğu gibi, çocuklar sesini de sürekli dener ve sesinin, her şeyi anlatmak için kullanabileceği bir enstrüman olduğunu giderek daha iyi anlar. Dahası bağırdığında ya da çığlık attığında çok daha hızlı dikkat çektiğini de fark eder.

Bazı çocuklar ebeveynlerini, bağırmalarını engellemek için koşullandırmayı başarır. Anne babalar da bunu genellikle çocuklarının istediğini hemen yerine getirerek yapar. Ancak bu durumda çocuğa bağırmanın çok işe yarayan bir yöntem olduğu mesajı verilmiş olur. 

Çocuğunuzun bağırmasını engellemek için:

-Çocuğunuza, bağırmanın kulaklara zarar veren bir eylem olduğunu açıklayarak başlayın. 

-Çocuğunuza normal bir ses kullanana kadar cevap veremeyeceğinizi söyleyin. 

-Ancak bunları bağırarak söylememeye dikkat edin. 

-"Bu senin dışarı sesin. Parkta oynarken dışarı sesimizi kullanabiliriz. Ama evde ve diğer kapalı ortamlarda içeri sesimizle konuşmamız gerekir" şeklinde bir açıklamada etkili olacaktır. 

-Çocuğunuza sesiyle yapabileceği, fısıldamak veya şarkı söylemek gibi daha eğlenceli başka yollar gösterin. 

-Fısıldamanın pek çok çocuk tarafından, bağırmaktan çok daha dikkat çekici bulunduğu gözlemlenmiştir. 

-Fısıldamak, aynı zamanda özel ve gizli de geldiği için çocukların bağırmak yerine kullanabilecekleri çok daha iyi bir alternatif olabilir.

-Hatta onunla, bir şey isterken ya da önemli bir şey söylerken “Fısıldayarak söyleme-isteme oyunu” bile başlatabilirsiniz.

Bu makale 4 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yusuf Karaer

Uzm. Dr. Yusuf Karaer, lisans öncesi öğreniminlerini tamamladıktan sonra, Tıp eğitimini  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlayarak Çocuk ve Ergem Psikiyatristi unvanının sahibi olmuştur. Psikoterapisi, Motivasyonel Görüşme ve Oyun terapisi eğitimleri almış, Onlarca tıp fakültesi öğrencisinin TUS’a, pek çok hastanın da okul ve üniversite sınavlarına çalışmasında motivasyonel görüşme teknikleri ile kendi yapılandırmış olduğu doğru çalışma tekniklerini kullanarak yardımcı olmuştur. Bunun yanında motivasyon ve çalışma alanında, okuduğu kaynaklar ve kendi tecrübelerini sentezleyerek geliştirmiş olduğu 4-5 seanslık, yapılandırılmış motivasyonel görüşmeleri LGS, TYT, AYT VE TUS’a hazırlanan pek çok öğrenciye başarıyla uyguladım ve uyguluyorum. Bugüne ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Zonguldak - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube