Doktorsitesi.com

Bebeğiniz Çok Mu Ağlıyor ?

Uzm. Dr. Leyla Yolar
Uzm. Dr. Leyla Yolar
23 Mart 2018144 görüntülenme
Randevu Al
Bebeğiniz Çok Mu Ağlıyor ?

Bebekler konuşamadığı ve derdini anlatamadığı için ,kendilerini ifade etmeyi ve anneyle iletişimi ağlayarak yapar.Bazen o kadar çok ağlarlarki anne babalar ve bakıcılar ne yapacağını şaşırır ve çaresiz kalırlar.Kendilerini acilde bulurlar.

Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebekler ,günde 2-3 saat ağlar,17-18 saat uyurlar.6-8 haftada bu ağlama süresi  giderek artar.İlk haftalarda ve aylarda  bazı bebekler gece gündüzü ayırt edemediği için gündüz uyur gece uyanık kalır ve ağlarlar.Burada gece gündüzü ayırt etmesi sağlanmalıdır.

Belli bir süre geçtikten sonra anne bebeğinin neden ağladığını aç mı ,gazı mı var,hasta mı, altını mı kirletmiş anlayabilir.Bazen anlamadığı durumlar da olabilir.

Ağlama nedenleri:

 -Reflü
 -Gaz sancısı-infantil kolik
 -İnfeksiyon
 -Açlık
 -Merkezi sinir sistemi hastalıkları (menenjit,anomali,kanama vs. )
 -Kabızlık
 -İnek sütü allerjisi

Bunlardan en sık olanı gaz sancısı ve infantil koliktir.Gaz sancısı genellikle 10-15. günlerde başlar. Gittikçe artarak 40. günde pik yapar. Daha sonra azalarak 3. ayda kendiliğinden geçer. Kolikte ise bu süre daha uzayabilir.

İnfantil kolik ise özellikle 1-4 ay arası bebeklerde, altta yatan herhangibir organik neden olmadan yatıştırılması zor bir şekilde uzun süreli ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. Gün içinde hep aynı saatte olur. Anne veya bakıcısı tarafından önlenemez ve yatıştırılamaz. Tekrarlayıcıdır, saatlerce uzun sürer. Bebekte gelişme geriliği, ateş, hastalık bulgusu yoktur. Nöbetler dışında bebek rahattır.

Tedavide gaz önleyici ilaçlar,masaj,anne ve babadaki kaygıyı,endişeyi giderme ve bebek beslenmesinde düzenleme yapılır.

Etiketler

Bebek ağlamasıBebeğim çok ağlıyorBebek ağlaması nedenleri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Leyla Yolar

Uzm. Dr. Leyla Yolar

Uzm. Dr. Leyla YOLAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur. Ayrıca Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları kliniği'nde 3 ay boyunca astım ve çocuk alerjisi eğitimi almış ve Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır