Bebeğin beslenme ortamı ve mama sandalyesi seçimi

Bebeğin beslenme ortamı ve mama sandalyesi seçimi

Bebeğinizi beslediğiniz ortamın temiz ve iyi havalandırılmış olması yanında dikkat dağıtıcı bir ortam da olmamalıdır ve sofraya sizinle birlikte oturmalıdır. Sıcak, havasız ve ağır kokan ortamlarda bebeklerin iştahı kaçar, yemek istemezler. Bebeğinize yatar pozisyonda yemek yedirmeyin, boğazına kaçma riskini artırabilirsiniz. İlk zamanlarda kucağınızda oturtarak sonrasında mama sandelyesinde oturtarak, henüz oturamıyorsa, 45 derece açıyla destekle oturtarak sizinde önünüzde mas ve yemek olacak şekilde besleyebilirsiniz. Bebeğinizi yedirdikten hemen sonra yatırmayın. Kusmaması için ona 15-20 dakika zaman tanıyın.

Bebekler sabırsızdır. O nedenle beslenme saatlerinde, bebeği mama sandalyesine her şey hazır olunca oturtun. Hazır olmadan önce oturursanız huysuzlanabilir. Uzun süre kalırsa anı sıkılabilir ve yemek yemeye de tepki gösterebilir.

6.-7. Aylarında bebekler henüz desteksiz oturamaz. Desteksiz otururken öne ve yana eğilip düşüyorsa henüz mama sandalyesine hazır olmayabilir. Desteksiz oturmayı çoğu bebek 7,5 aylıkken becerir. Desteksiz oturma süresi uzadıkça mama sandalyesinde de daha rahat oturacaktır. Ek besinlere başladıktan sonra bir mama sandalyesine ihtiyacınız olacak ve bu sandalyeyi uzun süre kullanacaksınız. İşlevsel bir mama sandalyesinin özellikleri:

Geniş tabanlı

Bebeğin sıkışık olmadığı, kendini rahat hissedeceği

Sallanmayan

Zeminde kaymayan

Güvenlik kemeri olan

Önündeki tablası hareket edebilen

Oturma açısı değiştirilebilen

Rahat temizlenebilen

Kılıfı çıkarılabilen veya silinebilen

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube