Doktorsitesi.com

Bazal Metabolizma Hızı (BMH) Nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca
Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca
17 Temmuz 202522 görüntülenme
Randevu Al
Bazal metabolizma, vücudun dinlenme sırasındaki harcadığı enerjiyi ifade etmektedir. Vücut temel işlevlerini sürdürebilmesi için minimum enerji seviyesi olması gerekir. Hücrelerin yenilenmesi, vücut sıcaklığının dengelenmesi, solunum ve sindirim gibi süreçler buna dahildir. Bazal metabolizma, kişinin cinsiyetine, yaşına, sağlık durumuna, kilosuna ve genetik faktörlere bağlı olarak değişir. Diyet planlanması yapılırken, egzersiz programlanırken ya da kilo kontrolü sağlanmak istediğinde kullanılır.
Bazal Metabolizma Hızı (BMH) Nedir?

Bazal Metabolizma Hızı (BMH) Nedir?
Bazal metabolizma hızı, vücudun temel yani bazal yaşamı sürdürme işlevini yerine getirirken yaktığı kalori miktarı olarak tanımlanır. Dinlenme Metabolizma Hızı (RMR) olarak da adlandırılan, bazal metabolizma, bütün gün yatakta kaldığınızda ya da dinlendiğinizde yakılan kaloridir. Her iki durumda da çoğu kişi vücutlarının metabolizma hızını hesaplamak için bazal metabolizma hızı formülünü kullanması gerekir.

Kullanılan ya da harcanan kalorilerin yaklaşık %60-70’ini oluşturan bazal metabolizma hızı olarak ifade edilir. Yaşayan ve nefes alan vücut, kalp atışı, hücre üretimi, solunum, vücut sıcaklığını korunması, dolaşım, besin işleme için bu enerjiyi kullanır.

Bazal metabolizma hızı, yaş, kilo, boy, cinsiyet, çevre sıcaklığı, diyet ve egzersiz alışkanlıkları gibi birçok faktörden etkilenebilir.

Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama
Bazal metabolizma hızı (BMH), hesaplanırken dünya genelinde kabul edilen formüller kullanılır. Bu yöntemlerden biri de Harris-Benedict denklemidir. Bu formül cinsiyet, yaş, kilo ve boy gibi temel faktörlere dayalıdır ve şöyle açıklanır:

Erkekler için BMH = 66,47 + (13,75 x kilo) + (5 x boy) – (6,76 x yaş)
Kadınlar için BMH = 655,10 + (9,56 x kilo) + (1,85 x boy) – (4,68 x yaş)
BMH, günlük aktiviteler, egzersiz ve diğer faktörler eklenerek günlük toplam enerji ihtiyacınızı belirlemek için kullanılır. Bazal metabolizma hızı hesapladıktan sonra, bu değeri günlük aktivitelere göre çarpıp günlük kalori ihtiyacını hesaplayabilirsiniz. Bu sayede kilo kontrolü veya beslenme planlaması için önemli bir yol gösterici olur.

Bazal metabolizma hızı hesaplanırken kullanılan bu formül her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bunun sebebi kişinin sağlık sorunu olup olmaması ya da yaşa bağlı olarak kişiden kişiye farklılık göstermesinden kaynaklanır. İndirekt kalorimetre (IC) klinik testi ile bazal metabolizma hızı hesaplanabilir. Hız ölçümü öncesinde kişilerin en az 12 saat aç olmaları sonuç için önemlidir.

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, mesleki çalışmalarına Maltepe Medicalpark Hastanesi'nde devam etmektedir.                                                 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.