Doktorsitesi.com

Barsak Mukoza Bariyeri - Kan Beyin Bariyeri

Uzm. Dr. Müge Yetener
Uzm. Dr. Müge Yetener
23 Ocak 202358 görüntülenme
Randevu Al
Bu bariyerler insan yaşamı ve hayatta kalması için vazgeçilmezdir.
Barsak Mukoza Bariyeri - Kan Beyin Bariyeri

Bağırsaklar vücutta tek katlı epitelle korunan tek mukozadır. Vücudun dışı ile içi arasında bariyer görevi görerek, kana geçmemesi gereken molekülleri tek katlı epitelden oluşan bu mukoza hücreleri ve aralarındaki sıkı bağlar engeller, aynı zamanda yine tek katlı epitel nedeniyle kana geçmesi gereken sindirilmiş yararlı besinlerin geçişini de kolaylaştırır. Buna bağırsak kan bariyeri denir.  Yani kimin tanıdık, kimin yabancı olduğuna bağırsaklarda karar verilir. 

Ancak bir çok faktör, stres de dahil olmak üzere bu sıkı birleşme noktalarının bütünlüğünü bozarak mikrobik metabolitlerin, sitokinlerin, toksinlerin, allerjenlerin, karsinojenlerin, gıda katkı maddelerinin kan dolaşımına girmesine izin verebilirler. Uyarılan enflamasyon, beyni ve performansını doğrudan etkileyebilir. Düşüncede bulanıklık ve dikkat toplamada güçlükle ortaya çıkan “beyin sisi” beyindeki enflamasyonun bir göstergesidir
 

Etiketler

Barsak mukozaBeyin mukozamikrobik metabolitler

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Müge Yetener

Uzm. Dr. Müge Yetener

Uzm. Dr. Müge YETENER, 1960 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1991 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.