Balayı enfeksiyonları

Balayı enfeksiyonları

Uzun süredir hayallerini ve planlarını kurduğunuz evliliğinizin ilk günlerindesiniz.Beklenmeyen kasık ağrılarınız ,idrar yaparken yanmalarınız, kötü kokulu akıntılarınız  başladı. Geçmişte benzer problem yaşamadığınız için tecrübesizsiniz. Belki  balayını geçirdiğiniz yerde bir hekime ulaşamıyorsunuz  ve belki de yurtdışındasınız…Bu ve buna benzer sorunlarla ilk günleriniz  hayli sıkıntılı geçebilir.

Balayı sistiti:

Mesanenin enfeksiyonudur.Genital bölgede ve makat bölgesinde doğal olarak bazı bakteriler vardır. İdrar yaparken yanma, bazen kanlı idrar, orta alt karın bölgesinde ağrı, sık idrara gitme, hep idrarınız varmış gibi hissetme belirgin şikayetleridir. Sık cinsel ilişki ile beraber genital bölgede bir miktar ödem gelişir.İdrar torbasının dışarı ağızlaştığı yer olan üretra kadınlarda sadece 2-2,5 cm dir.Bu çıkış deliği vajen girişinin hemen üstündedir.Dolayısıyla vajendeki  ödem ve  travmayla gelişen reaksiyonlar  bakterilerin mesaneye itilmesine yolaçar.Bazen prezervatif kullanımlarında gelişen allerjiler de ödem arttırıcı olabilir.Eşinizin florası size yabancıdır ve savunma sisteminiz  henüz buna hazır değildir. Küvette banyo yapmanız , genital bölgenizi  uygun olmayan hijyenik ürünlerle temizlemeniz  -ki bu ürünler dost koruyucu bakterilerinizi azaltır- neden olabilir.Yine havuz , ıslak mayo ile zaman geçirmek de zemin hazırlayabilir.

İlişki öncesinde bol su içmeniz ve ilişki sonrasında idrarınızı hemen yapmanız koruyucu olabilir.Bu sayede idrarın yıkama etkisinden faydalanmış olursunuz. İlişki öncesi genital temizlik  yine enfeksiyondan korunma açısından iyi olacaktır. Sistit durumunun antibiyotikle tedavisi uygun olur çünkü çoğunlukla kendiliğinden geçmez  ve çok ızdıraplıdır. Eğer  ilişki sonrası bu tür enfeksiyonlarınız sık oluyorsa bazı ilaçları alarak balayına çıkmanız iyi olur.Bazen ilişki sonrası koruyucu tek doz antibiyotikleri kullandığımız olur. Geçmişte sık enfeksiyon öykünüz  varsa bu tek doz kullanılacak ilaçları da  hazırlayarak bavulunuza koyabilirsiniz.

Vajinal  enfeksiyonlar:

Vajenin asit ortamı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.Ama yine de vajinal enfeksiyon gelişirse bu durum, vaginal ve dış bölgede kaşıntı,  kokulu akıntı ve yanma ile karekterizedir. Vajendeki asit ortamın azaldığı durumlarda (diabet, sık cinsel ilişki, adet döngüsünün belirli günleri) enfeksiyona eğilim artar. Vaginal enfeksiyonlar genelde pek çok tür mikropla olur.Cinsel yolla bulaşan mikroplar da bakteriyel ,kandidial ve viral olarak pek çoktur.Bizler için akıntının tipine bakarak teşhis koymak çoğunlukla mümkündür.Trikomonas vaginiti, kandida vaginiti, bakteriel vaginit en sık görülen vajinit nedenlerindendir.

Gardnerella vajiniti:

Etken Gardnerella vajinalis’tir.Aslında kadınların %55’nin normal florasında bulunur. İdrarda yanma ve kötü kokulu akıntı ile kendini belli edebilir.Sulandırılmış süt görünümünde ve balık kokusunda vaginal akıntı gelişir. Akıntı meni, sabun gibi bazik ortam yaratan bir etkenle birleştiğinde daha da kötü koku yaratabilir.

Trikomoniyazis:

Etken Trichomonas vaginalis’dir. Bulaşma cinsel olarak olabileceği gibi ortak kullanım alanları, havuz, havlular ile de olabilir.Bu enfeksiyon erkeklerde de olabilir fakat erkeklerde çok bulgu vermez. En sık şikâyet gri  vajinal akıntı ve dış bölgede yanma ve kızarmadır. İdrar yaparken idrarın dış bölgelere temasıyla  yanma artar.Rahim ağzında ve vajende çilek manzarası denen kırmızı döküntüler gözlenir. İlişkide kötü koku ve yanma hissedilebilir.

Bu tür vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmezse pelvik inflamatuar hastalık denen iç genital organların hastalıklarına ilerleyebilir.Bu enfeksiyonlar apseleşme, iç  organlarda yapışma ve  doğurganlık yeteneğinde kötü sonuçlara yolaçabilir.

Kandida vajiniti:

Beraberlikten önceki evrelerde de mantar enfeksiyonuna sahip olabilirsiniz.Cinsel ilişkiye başlamanızla beraber ilişki sonrası yanma, vajinal kuruluk, idrarda yanma, küçük dudaklarda ödem ve iritasyona yolaçabilir.İlişki esnasında  gelen beyaz bir akıntı olabilir.İlk günlerde  fitil tarzı ilaçlar kullanamasanız da tek doz ilaçlarla şikayetlerinizi hafifletmeniz mümkün olur.

Bu bahsedilen enfeksiyon türleri sizi evliliğinizin ilk günlerinde rahatsız edecek türlerdir.Daha pekçok enfeksiyon ajanı vardır fakat bunların çoğu beraberlikte zaman geçmesiyle oluşabilecek enfeksiyonlardır.

Eşlerin birinde bilinen enfeksiyon öyküsü varsa bunlara karşı da önlem almak gerekir. Eğer geçmişde siğil öykünüz varsa eşinizin HPV aşısı  yaptırması gereklidir. Evlilikten önceki aylarda aşı protokolüne girmek ‘’koruyucu ve iyi niyetli’’  bir yaklaşım olur.

Cinsellik ve bundan sağladığınız karşılıklı doyum ilişki dilinizi şekillendirecek.

Heyecanla çıktığınız evlilik yolunda  heyecan ve mutluluğunuzu bir ömür boyu sürdürmenizi diliyorum.

Sevgiyle kalın…

 

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güray Ünlü

Op. Dr. Güray ÜNLÜ, lisans öncesi öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2005 yılına kadar kamu hastanelerinde görev yapmış olan Op. Dr. Güray ÜNLÜ, 2005 yılında istifa ederek özel sektörde çalışmalarına başlamıştır. Bulunduğu tüm hastanelerde riskli gebelikler ve jinekoloji alanında başarılı hizmetler vermiş olan Dr.ÜNLÜ, mesleki çalışmalarına Antalya Muratpaşa'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Vajinal akıntılar
Op. Dr. Güray Ünlü
Op. Dr. Güray Ünlü
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube