Bahar, öğrencilerin konsantrasyonunu bozuyor. peki, ne yapmalı?

Bahar, öğrencilerin konsantrasyonunu bozuyor.   peki, ne yapmalı?

Havalar güzelleşiyor, çocuklarda derslerin başına oturamaz hale geliyor. Öğrenciler ders çalışmak istemiyor, çabuk sıkılabiliyor, sınav zamanında ders çalışmaları giderek zorlaşıyor. Ders çalışırken konsantre olmakta sorun yaşayan, okula gitmekte zorlanan çocuk ve gençler için ne yapmalı?

Okul dışı ilgileri artan, dışarıda gezmek ve arkadaşlarıyla daha çok birlikte olmak isteyen ve eve daha geç saatte gelen, çocuk ve de gençler bu konuda aileleri ile çatışmalar yaşıyorlar. Öğrenciler kendilerini baharda tatil havasına sokuyorlar. Ders çalışmak istemedikleri gibi, az çalıştıkları için ders notları da düşüyor. Hatta ilk dönem ders notları kötüyse onu da düzeltmek zorunda kalıyorlar. Bahar havasına kapılan ve artık eve sığmaz olan çocuk ve gençler konusunda ailelerin yapması gereken öncelikle çocuklarını anlamalarıdır. Okuldan geldiklerinde vakitleri varsa biraz dışarda zaman geçirmelerine ya da arkadaşlarıyla yazışmalarına izin vermelidirler. Çok katı kurallar koymak onlarla aralarını bozacaktır. Eve geldiklerinde hareket etme, enerjilerini boşaltma ihtiyacı duyan çocuklarını da alıp bir yarım saat, 45 dakika olsun yürümek ailelere de iyi gelecektir. Çoğu zaman konuşamadıkları konuları o zaman içinde daha rahat konuşabilecek, birbirlerini daha iyi anlayabileceklerdir. Bunun yanında yapabildikleri oranda çocuklarını spora göndermeleri, okul çıkışında egzersiz yapıp enerji atmalarına yardımcı olacaktır. Böylelikle eve geldiklerinde dersin başına daha rahat oturabileceklerdir.

“Gençler Baharda Spor Yaparken Aşırı Yorulmamalıdır”

Gençlerin baharda dikkat etmesi gereken en önemli konu; spor yaparken aşırı yorulmaların önlenmesidir. Öğrenciler, aşırı yorulmaları durumunda ders çalışmak yerine aksine çalışamaz duruma gelirleri. Aradaki dengenin çok iyi ayırt edilmesi gerekir. Gençlerin dışarda vakit geçirmelerine izin verilen süre de çok önemlidir. Kısa olduğunda az gelecek, uzun olduğunda ise ardından derse konsantre olmaları zorlaşacaktır. Aradaki denge çok önemlidir.  Sonuç olarak bahar bir geçiş dönemidir. Bu geçiş döneminde çocuklarımızın ders ortamından kopmaması, başarılarının düşmemesi için spor yapmaları, aralarda arkadaşları veya aileleriyle dışarda vakit geçirmeleri, tüm kış eve kapandıktan sonra tabiata daha yakın olmaları geçiş dönemindeki adaptasyonu sağlayacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Gençler baharda spor yaparken aşırı yorulmamalıdır
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube