Bahar alerjisi nezle ile karışır mı?

Bahar alerjisi nezle ile karışır mı?

Bahar alerjisi ve nezle arasındaki ayırt edici en önemli özellik, nezlede semptomlar 1 hafta, en geç 10 gün içinde kaybolurken, bahar alerjisinde 2-4 aya kadar uzuyor. Dolayısıyla yakınmalar, 2 haftadan uzun sürdüğü takdirde bunun altında alerjik bir reaksiyon olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Ayrıca yakınmaların aralıklı krizler halinde gelişmesi, özellikle de hastanın ailesinde alerji öyküsünün bulunması, bahar alerjisine işaret ediyor. Ancak kesin tanı, alerjik deri testi ve kan tetkiklerinin ardından konuyor.

Bahar Alerjileri

Baharın gelmesiyle birlikte hava ısınmaya, doğa canlanmaya başladı. Ağaçlar çiçekleniyor, çimenler yeşillenip, çiçekler açıyor, kuşlar ötüyor özellikle de çocuklar için dışarıda bulunmak içerde bulunmaktan çok daha eğlenceli bir hal alıyor ama bazı çocuklar bahar alerjisi nedeniyle çok sıkıntılı günler geçirebiliyor.

Bahar alerjisi saman nezlesi olarak da bilinir. Genelde ilkbaharda görüldüğü için bu ad verilir ve tutulan organlara göre, alerjik rinit, alerjik konjonktuvit, alerjik sünizit ve alerjik bronşit alerjik ürtiker gibi adlar da alır.

Bahar alerjisinden polenler sorumludur. Polen, erkek çiçek tozu demektir. Baharla ağaçların çiçek açmasıyla birlikte çevreye çok sayıda polen yayılır ve bu polenler hava ile ağız, burun, göz , deri ve akciğerlerimize kadar ulaşırlar ve ciddi alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurlar. Alerjiye en çok yol açan polenler arasında zeytin, fındık, kızılağaç, pelin, kavak, çayır otu, yulaf, çavdar ve buğday yer alır.

Ülkemizde ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleriyse yaz ortasından sonbahara dek etki gösteriyor.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, tıp eğitimini 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını ve Çocuk Alerji üst ihtisasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Akpınarlı, 2001 yılında ABD'de bulunan dünyaca ünlü National Institutes of Health’de (NIH) 12 yıl süreyle Alerji ve İmmünoloji konularında çalışmalar ve araştırmalar yürüttü ve bu dönemde alanında çok ünlü profesörlerle çalışma imkanına sahip oldu. Dr. Akpınarlı, doçentlik unvanını 2011 yılında aldı ve 2012 yılında Türkiye'ye dönerek Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde bulunan Acıbadem Kadıköy, Acıbadem Maslak ve Acıbadem Bakırköy hastanelerinde çalışmaya başladı. Kendisi ayrıca Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Alerji ve İmmünoloji konularında ders vermeyi sürdürmektedir. Dr. Akp ...

Etiketler
Saman nezlesi nedir
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube