Bağımlılık Hakkında Yanlış Bilinen İnançlar

Uzm. Dr. Mehmet Bayın
Uzm. Dr. Mehmet Bayın
28 Haziran 2018134 görüntülenme
Randevu Al
Bağımlılık Hakkında Yanlış Bilinen İnançlar

Bağımlılığı anlamak iyileşmek için ilk basamaktır. Bununla beraber bağımlılıkla ilgili yanlış bilinen inançlar madde bağımlısı kişileri, yakınlarını ve sağlık çalışanlarını tedavi sürecinde olumsuz etkilemektedir. Bunlardan en yaygınları şunlardır;

Mit: Bağımlılık iyileşmez.

Gerçek: Bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.

Bağımlı hastalar sıklıkla bir çıkışın olmadığına inanırlar. Bu inancın kendisi hastanın, yakınlarının ve sağlık çalışanlarının çabalarını olumsuz etkileyerek bağımlılığın devam etmesine katkıda bulunur.  Oysa bağımlılık için etkili tedaviler vardır.

Mit: Ben bağımlı olmam

Gerçek: Herkes bağımlı olabilir.

Bağımlılığın herhangi bir ırk, cinsiyet veya eğitim düzeyiyle bir ilgisi yoktur.  Diğer birçok hastalık gibi bağımlılıkta kalıtsal özelliklerin olduğu ve belirli çevresel etkenlerle ortaya çıkma ihtimali artan bir hastalıktır. 

Mit: Bağımlılık sadece irade meselesidir.

Gerçek: Bağımlılık bir beyin hastalığıdır.

Kişiler bağımlı olmayı seçmedikleri gibi sadece istemekle kolayca bağımlılıktan kurtulamayabilirler. Çünkü bağımlılık yoğun ve uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir beyin hastalığıdır.  Tolerans ve yoksunluğun kısır döngüsünde bulunan hastalar etkin tedavilerle bu süreci atlatabilmektedir.

Etiketler

Madde bağımlılığı alkolizmMadde bağımlılarına yaklaşımMadde bağımlılığı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Mehmet Bayın

Uzm. Dr. Mehmet Bayın

Uzm. Dr. Mehmet BAYIN, İlkokul, ortaokul ve lise egitimini İzmir ' de tamamladıktan sonra 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2004-2010 Yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisasını tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır