Astım ve bronşit

Astım ve bronşit

Astım; küçük hava yollarının mikrobik olmayan, kronik, iltihabi, geriye dönen darlığıdır. Astıma ev tozu akarı, polen gibi havadan solunum yolu ile aldığımız alerjenler; yumurta, süt gibi besin yolu ile aldığımız alerjenler; hava kirliliği, sigara dumanı, egzersiz, stres gibi çevresel bir etken neden olur. Etken ortadan kalkınca veya nefes açıcı sprey kullanımı ile düzelir. Bazen enfeksiyonlarda astım atağı geçirmeye neden olur. Grip sonrası nefes darlığı olması gibi. Astım tekrar eder. Bronşiolit, bronşit ise hava yolunun virüs ve bakteri gibi mikropların yaptığı akut iltihaptır. Etkene yönelik verilen antibiyotik, anti virüs veya mikrobu vücudun temizlemesiyle düzelir. Kronik değildir. Astım başlangıcı, alerjik bronşiolit, alerjik bronşit terimleri ise astım yerine kullanılan ifadelerdir. Tedavileri ve takipleri hastaya göre astım olarak planlanır.

Bu makale 22 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban

Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakülte de tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde Çocuk İmmünolohisi ve Alerjisi üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Astım nedir
Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban
Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube