Aşırı sıcaklarda tüp bebek başarısı düşer mi ?

Aşırı sıcaklarda tüp bebek başarısı düşer mi ?

Bilinmektedir ki aşırı sıcaklar hücreler için zararlı olabilir. Özellikle spermler için bu konu önemli olabilir. Spermler 40 derecede süratle bozulur.

Özellikle spermlerin üretildiği yerin yani testislerin vücut dışında olduğu düşünülürse doğal fizyolojilerine uygun olarak daha serin ortamda bulunmalarında fayda vardır.

Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler 15-25 dereceden daha fazla sıcaklıklarda bozulabilir veya etkinliği düşer. Dolayısıyla iğnelerin tedavi öncesinde ve tedavi sürecinde buzdolabında saklanmaları önerilir. Hastalar evlerinde bu iğneleri saklarken de buna mutlaka etmelidir. Ancak ilaçların kesinlikle derin dondurucuya konulmaması da hatırlatılmalıdır. Ayrıca tüp bebek laboratuvarlarının ısısının 25-26 derece arasında stabil olması gereklidir. 

Aslında tüp bebek laboratuvarında ve sperm verme odalarında klima sayesinde sıcaklık kontrolü sürekli olarak sağlandığından embriyolar için mevsimler önem taşımamaktadır. Bu yüzden sıcaklıklar 40 dereceye kadar yükselse dahi merkezimizde tedavilere ara verilmemektedir. Ayrıca birçok çift tüp bebek yaptırabilmek için yıllık izinlerini kullanmaktadırlar ve bu da genellikle yaz aylarına denk gelmektedir. 
Ramazan ayı ise tüp bebek gibi acil olmayan tedavilerin genellikle ertelendiği dönemlerdir. Bu sene ramazan ayı yine sıcak mevsime geldiği için bu dönemde de hasta sayısı muhtemelen azalacaktır. Ramazan ayında hastaların bir kısmı tedaviden çekinebiliyor, çünkü tedavi sırasında kullanılan ilaçlar ve enjeksiyonlar, hastanın orucunu etkileyebilmektedir. Eğer kişi oruç tutmak istiyorsa, ilaçlarını oruç saati dışında da alabilir. Ancak yumurtaların toplanması esnasında kişinin anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine söylenmelidir.

Tüp bebek Merkezimizin istatistiklerine göre tüp bebek başarı oranları arasında mevsimsel bir farlılık göze çarpmamaktadır. Dolayısıyla kişiler tüp bebek tedavi için zaman seçimi yaparken kendileri için uygun olan dönemi tercih edebilirler..

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selman Laçin

1964 Ankara doğumlu olan Dr.Selman Laçin ilk ve orta öğrenimini Ankara ve İstanbul’da tamamladıktan sonra 1988 yılında GATA Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve 1996’da İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan uzmanlığını almıştır. Yardımcı Doçent olarak başladığı Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde 2002 yılında Doçent olan Dr.Selman Laçin İsveç Karolinska Enstitüsü Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde,Tel-Aviv Üniversitesi Yardımla Üreme Teknikleri ve Tüp Bebek Merkezinde ve Ankara GATA Tüp Bebek Merkezinde değişik sürelerde çalışmalarda bulunmuştur. Yurt dışı ve yurt içi bilimsel dergilerde yayınlanmış 80 adet makalesi ve çok sayıda bilimsel tebliği ve 4 adet kitap yazımında bilimsel katkısı bulunan Dr.Selman Laçin 2004 – 2007 yılları arasında İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde çalışmışt ...

Etiketler
Kadın sağlığı
Prof. Dr. Selman Laçin
Prof. Dr. Selman Laçin
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube