Aşılama tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?

Aşılama tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?

AŞILAMA  TEDAVİSİ

İntrauterin inseminasyon ilk uygulaması 50 yıl öncesine dayanmaktadır.oldukça yaygın kullanılan fertilite tedavisidir.Sıklıkla servikal faktör,hafif erkek faktörü,ve açıklanamyan infertilitede en yayagın kullanım alanıdır.Tedavide fertilite artırıcı ilaçlar kullanılarak birden fazla yumurta elde ederek başarı oranını artırmaktadır.Yumurta artırıcı ilaçlar kullanılarak yapılan aşılama tedavilerinin başarısı tek başına ovulasyon induksiyonu tedavilerinden daha fazladır.

Aşılama gebe kalma şansını artırmasındaki nedenler arasında ; Sperm yıkama prosedüründe kullanılan sıvılar semen içindeki toksinleri ortadan kaldırıp spermin hareketliğini artırmaktadır.Cinsel ilişkinin aksine rahim ağzındaki servikal mukusu atlayarak rahim içine çok sayıda motil sperm ulaşması sağlanmaktadır.Tüm bunlara ek olarak yanlış cinsel pozisyonlardan koruyucu etki sağlayacaktır.

IUI tedavisinde yaklaşımlar

Doğal siklus ; Burada yıkanmış sperm yumurta çatlama gününde rahme enjekte edilir fakat bu uygulama düşük başarı oranları ile beraberdir.Ancak ilaçlardan kaçınan hastalarda uygulanabilir.

Klomifen Sitrat; 35 yaş altındaki kadınlar için 1. Basamak olarak uygulanabilir.hasta ultrasonoğrafi ile takip edilir 18 mm folikül çapına ulaşınca HcG ile çatlatılır ve 36 saat sonra aşılama uygulanır.

FSH enjeksiyonları; başarı oranını artırmak amacıyla kullanılr.FSH enjeksiyonuna siklusun 3. Günü başlanır ve matür follikül gelişinceye kadar USG ile takip edilir.Burada başlangıç dozu 75-150 U arasında seçilmelidir.Fsh enjeksiyonları kullanılarak ovulasyon ünduksiyonu 40 yaş üstünde anlamlı değildir.5 üzerinde follikül  gelişimi mevcutsa siklus iptal edilir.Enjeksiyonlar devam eder bu esnada serum estradiol konsantrasyonları değerlendirilir.Follükül çapı 18 mm olduğunda çatlatma iğnesi uygulanır ve tercihen 36. Saat inseminasyon uygulanır.

SEMEN ÖRNEĞİNİN HAZIRLANMASI

Tipik olarak tek inseminasyonuygulanabilir.Semen 60 dk içinde likefiye olur.Öncelikle alınan örneğin sperm sayısı ve hareketliliği değerlendirilir.Spermin içindeki prostaglandin ve bakteriler uzaklaştırılır.Dikkat edilecek ana konu spermi teslim eden hastanın kimlik kontrolunun yapılmasıdır.Sperm örneği steril ortamda hazırlanmalıdır.

Sperm alınırken semen örneği masturbasyon yoluyla alınır 2-3 günlük perhiz sonrasında uygulanır.

Likefiye olup sıvılaşması için 20-40 dk beklenir

Pipetle volümü ölçülür

Örnek iki test tüpüne konur

Heriki tübe eşit miktarda sperm yıkama sıvısı eklenir

10 dk 300g de santurfuj edilir

Üstte kalan sıvı supernatant olarak ayrı bir tüpe konur

İkinci kez pelet üzerine eklenmiş sıvı 1200 rpm de santürfüj edilir

Supernatant uzaklaştırılır

Pelete 0.5 ml sperm yıkama sıvısı eklenir

Yıkanmış örnek 37 dereced yüzdürülür

AŞILAMA İŞLEMİ

Yıkanmış sperm örneği isim kontrolü yapıldıktan sonra teslim alınır.Hastalara aşılama yapabilmek için spekulum takılır ve serviks ortaya çıkarılır.Serviks temizlenir.Yıkanmış sperm örneği katetere yüklenir ve kateter ile örnek kaviteye verilir.

Tedavi                                                            Başarı(%)                                 Gebelik(%) 
Gözlem                                                             3-4                                             1     
İlaçsız IUI                                                            4                                              1
Klomifen                                                              6                                             10
Klomifen &Aşılama                                           8-10                                           10
FSH                                                                   10                                            15-20
FSH & IUI                                                       15-18                                          20-25

BAŞARI ORANLARI

Yaş                             Başarı(%)

25 yaş altı                  26.7

25-29                         14.2

30-35                         12.5

36-39                           9.5

40 yaş üstü                  8.5

Başarıda sperm sayısı ve morfolojisi ek olarak hareketli sperm yüzdesinin etkisi vardır.

 

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Merhaba ben Sevtap Hamdemir Kılıç, 1970 kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embryoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek labratuvar (Embryoloji-Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programınıda  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı ...

Etiketler
Aşılama ile gebelik
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube