Aşılama nedir? kimlere uygulanmalıdır?

Aşılama nedir? kimlere uygulanmalıdır?

Gençlerde bir yıl, 35 yaş üstünde ise 6 ay düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamıyorsa doktora başvurulmalıdır.

Çiftlerin beraber değerlendirilmesinde ilk basamak sperm testinin yapılması olmalıdır. Kadının yumurtalık rezervinin adetin 3. günü ultrason ile tespiti önemlidir. Aynı zamanda üreme ile ilgili hormon testleri FSH, LH, prolaktin ve tiroid fonksiyon testleri yapılmalıdır. Adet bitiminde HSG ile tüplerin ve rahimin durumu değerlendirilmelidir.

Tüm bu testlerde sorun görülmedi ide kadının yumurtlamasında problem olup olmadığına ilişkin vaginal ultrason ile takip yapılmalıdır. Bunda genellikle adetin ilk günü 1. gün kabul edildikten sonra 5-6. günde takip başlar ve hergün gelişmekte olan yumurta ultrasonla izlenir. 18-20 mm e ulaşan yumurta çatlar ve yumurtlama gerçekleşir.

Çiftlerin herşeyi normal olmasına karşın gebelik oluşmuyorsa ilk yapılacak tedavi aşılama olmalıdır. Bunda yumurtlama zamanına denk gelen dönemde erkekten alınan sperm özel işlemlerden geçirilerek direk rahimin içine özel bir kanül ile verilir. Böylece spermlerin hareketliliği arttırılmış, daha kaliteli spermler elde edilerek içeri verilmiş olur. Ayrıca sperm vaginaya uğramadan direk rahime verildiğinden, vaginanın olası olumsuz etkilerinden kaçınılmış olur.

Aşılama tedavisi sırasında  sıklıkla yumurtlamanın temini için ilaç kullanılır. Dolayısı ile ilaçların olası yan etkilerinden kaçmak için  aşılama en çok 6 kez denenir. Hala sonuç alınamamışsa tüp bebek tedavisine geçilir.

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serap Yaltı

Doç. Dr. Serap Yaltı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini
1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde yapıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Yandal uzmanlığını İnfertilite-Tüp Bebek üzerine yapmıştır.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2005 yılında Doçent unvanını almıştır.

Doç. Dr. Serap Yaltı, Mesleki çalışmalarına kendisine ait Serap Yaltı Özel Muayenehanesi' nde devam etmektedir.

Etiketler
Aşılama ile gebe kalmak
Doç. Dr. Serap Yaltı
Doç. Dr. Serap Yaltı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube