Aşılama( intrauterine inseminasyon) tedavileri

Aşılama( intrauterine inseminasyon) tedavileri

Aşılama ( intrauterine inseminasyon)  erkeğin daha önce laboratuar ortamında belirli maddelerle iyileştirilmiş spermlerinin vajinal yoldan kadına bir tüp yoluyla verilmesidir.

Aşılama, anestezi gerektirmeyen tamamiyle ağrısız yaklaşık 2 dk süren basit bir işlemdir.

Aşılama tedavisindeki amaç canlı ve aktif olan spermlerin yumurtaya yakın mesafeye konularak gebelik şansının artırılmasıdır. Eğer çift bu tedaviyi ardışık olarak yaptırdığında başarı şansı kümulatif olarak artmaktadır. 

Aşılama ( intrauterine inseminasyon) infertil çiftlerde; eğer erkekte sperm sayısı veya hareketliliği düşük ancak tüp bebek gerektirecek kadar kötü değilse ve çiftte her türlü kısırlık nedenleri araştırılmış ancak kısırlık nedeni bulunamamış ve en az 3 ay kadar ovulasyon (yumurtlama) tedavisine cevap alınmamış ise uygulanır.

Aşılama için öncelikle bayana yumurtlama tedavisi yapılır. Bu ya haplarla veya gonadotrophin dediğimiz iğnelerle yakın takip edilerek yapılır. İğneler tercih edilir çünkü başarı olasılığı daha fazladır ancak pahalı ve yakın takip edilmesi gerekliliği dezavatajlarıdır. Yeterince yumurta elde ettikten sonra çatlamayı sağlayan iğneler vurulur. Bu iğneden 36-40 saat kadar sonra bir kez aşılama yapıldığı gibi 1. ve 3. günde 2 kez ardışık aşılama da yapılabilir. Aşılama yapılması için önce meninin yıkanması gereklidir. Meni yıkanarak canlı ve normal yapıda olanlar seçilerek rahmin içine konulur.

Aşılamanın yapılma nedenine göre değişmek üzere arka arkaya 3-6 ya kadar yapılmaktadır. Bu sayı hastaya göre tedavi bireyselleştirilerek karar verilmektedir.

Eğer yapılan aşılama tedavileri başarısızlıkla sonuçlanırsa bundan sonra yapılacak tedavi seçeneği tüp bebektir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp

Etiketler
Yumurta
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp
Dr. Öğr. Üyesi Erhan Karaalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube