Aritmi nedir ?

Normal bir dinlenme kalp atışı, dakikada 60-100 atış arasında sabit ve düzenli olmalıdır. Aritmi, kalbinizin çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz bir ritimde attığı kardiyovasküler bir sorundur. Aritmi bir dizi temel nedenden kaynaklanabilir ve bazı durumlarda iyi huylu bir sorun olsa da tehlikeli etkileri olabilir veya daha ciddi bir kalp sorunuyla bağlantılı olabilir.

Aritmi nedir ?

Aritminin Nedenleri Nelerdir?

Aritmi, kalbinizin vücuda kan pompalamasını zorlaştıran herhangi bir kardiyovasküler durumdan kaynaklanabilir. Bunlar tıkalı arterleri, yüksek tansiyonu, diyabeti ve uyku apnesini içerir. Aritmi ayrıca kalp krizi geçirdiğinizi veya kalbinizin daha önceki bir kardiyovasküler olay nedeniyle hasar gördüğünü gösterebilir. COVID-19 koronavirüsü ile enfekte olan bazı hastalarda da kalp atışlarında düzensizlikler gözlenmiştir.

Aritminin Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Belirgin bir semptomu olmayan bir aritmiye sahip olmak alışılmadık bir durum değildir ve sorun, siz önceden farkında olmadan bir kalp taraması sırasında ortaya çıkabilir. Potansiyel semptomlar arasında göğsünüzde çırpınan bir his, çok hızlı veya çok yavaş hissedilen bir kalp atışı veya kalbinizin bir atımı atlama hissi yer alır.

Aritmi Risk Faktörleri Nelerdir?

Anormal kalp atış hızına sahip olma olasılığınızı artırabilecek birkaç farklı kalp ve kardiyovasküler bozukluk vardır. Bunlara koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, ateroskleroz ve önceki kalp yetmezliği veya ameliyatları dahildir. Kalbinizin ritmi ayrıca uyku apnesi, aşırı alkol kullanımı veya kafein veya nikotin gibi uyarıcılardan da olumsuz etkilenebilir.

Aritmi Nasıl Teşhis Edilir?

Kardiyologunuz tipik olarak rutin bir fizik muayene yaparak ve size yaşadığınız herhangi bir kalp semptomunu sorarak başlayacaktır. Aritmi riskinizi artırabilecek altta yatan koşulları belirlemek için tıbbi geçmişiniz gözden geçirilecektir. Bazı durumlarda, sorunun doğasını doğru bir şekilde ölçmek için daha fazla test gerekebilir. Diğer teşhis prosedürleri elektrokardiyogram, ekokardiyogram ve egzersiz stres testlerini içerebilir.

Aritmi İçin Olası Tedaviler Nelerdir?

Aritmiler her zaman tedavi gerektirmez. Ancak, düzensiz kalp atışı ciddi semptomlara neden oluyorsa veya doktorunuz bunu başka kalp sorunları için bir risk faktörü olarak görüyorsa, tıbbi müdahale gerekebilir. Sorunun taşikardi (hızlı kalp atışı) veya bradikardi (yavaş kalp atışı) olmasına bağlı olarak farklı tedaviler gerekli olabilir. Düzensiz kalp atışı genellikle reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak bazı durumlarda sorunu düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Aritmi’yi Önlemek İçin Önleyici Adımlar veya Tedbirler Var mı?

Aritmi için kontrolünüz dışında olan genetik risk faktörleri vardır, ancak altta yatan bir kalp rahatsızlığının etkilerine genellikle sağlıklı bir yaşam tarzıyla aracılık edebilirsiniz. Bu, bol miktarda egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, alkol ve sigara içmekten kaçınmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak anlamına gelir. Ayrıca olası sorunların erkenden tespit edilebilmesi için bir kardiyologdan düzenli kontroller aldığınızdan emin olmalısınız.

Aritmi Tedavi Edilmezse Riskler Nelerdir?

Bir aritmi bazı durumlarda güvenli bir şekilde tedavi edilmese de semptomların kötüleşmesine ve bazen inme veya kalp yetmezliği gibi ciddi, hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Belirtilerinizi izlemek ve herhangi bir değişiklikten doktorunuzu haberdar etmek önemlidir.

Aritmi ile İlgili Başka Durumlar Var mı?

Bir aritmi, kan akışını engelleyen veya kalpte hasara veya yara izine neden olan çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Bazı ilişkili durumlar arasında koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet veya uyku apnesi bulunur.

Bu makale 5 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper

Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Siyami Ersek Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanlığını tamamlamıştır.

2008 yılında Doçent 2017 yılında ise Profesör unvanını almıştır.

 Uzun yıllar Siyami Ersek Hastanesi’nde aritmi laboratuvarı direktörlüğü yaptıktan sonra 2021 yılından beri kendi özel muayenehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
aritmi
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper
Prof. Dr. Ahmet Taha Alper
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube