Aradığınız şey; rinoplasti ( burun estetiği)

Aradığınız şey; rinoplasti ( burun estetiği)

Burundaki şekil bozukluklarını düzeltme ameliyatıdır. Ancak burada amaç sadece şekli güzelleştirme değil, nefes yollarını da açmaktadır. Yani bu ameliyatta estetik ve fonksiyon birlikte değerlendirilmelidir.

İnsanın yüzüne bakıldığında eğer dikkat buruna kayıyorsa Rinoplasti için aday bir burun var demektir. Burun yüzün ortasında bulunan ve yüzün diğer parçaları ile uyumlu olması gereken bir organdır. Ameliyat planlanan burun, alın yapısı, elmacık kemikleri, çene ve gözler ile uyumlu olmalıdır. Burdan yola çıkılarak herkese aynı burun yapmak yerine, yüze uyumlu ve kişiye özel burun yapmak esas olmalıdır.

RİNOPLASTİ AMELİYATI İLE NELER YAPILABİLİR ?

Rinoplasti ameliyatları ile burun ucu küçültülebilir veya düşükse kaldırılabilir. Bazen kıkırdak noksanlığına bağlı şekil bozukluklarında kıkırdak eklenebilir. Burun ucu aşırı kalkık ise normal açısına getirilebilir. Bazı hastalarda aks kayması varsa bu durum düzeltilebilir, burun delikleri aşırı geniş veya asimetrik olan hastalarda delikler küçültülüp daha simetrik yapılabilir, uzun burunlu hastalarda burun kısaltılıp şekillendirilebilir, burun ucu yuvarlak hatlı ve geniş olan hastalarda burun ucu inceltme ameliyatı yapılabilir.

Rinoplasti ameliyatı planlanırken burnun fonksiyonel kısmı asla göz ardı edilmemelidir. Estetik burun ameliyatı bu fonksiyonları bozmayan tam tersine düzelten bir ameliyat olmalıdır. Bu bağlamda bazı hastalarda fazla olan kıkırdak veya kemik kısmı çıkarılırken bazı hastalarda ise tam tersi olarak ( kısa, çökmüş ve düşük burunlarda olduğu gibi ) kıkırdak veya kemiklerle burun desteklenebilir.

HANGİ YAŞLARDA RİNOPLASTİ AMELİYATI OLUNABİLİR?

Rinoplasti ameliyatları, kadınlarda 16-17 yaş, erkeklerde 17-18 yaş kemik gelişimine bakılarak uygulanabilmektedir, üst sınır yoktur.

KİMLER RİNOPLASTİ AMELİYATI OLABİLİR?

Eğer burnunuz yüzünüze göre aşırı büyük ve yüzünüz ile uyumsuz ise, insanlarla yüz yüze geldiğinizde insanların gözü burnunuza kayıyor ve bundan rahatsız oluyorsanız ve bu, özgüveninizi zedeliyorsa; aynaya bakınca eğri, asimetrik, kemerli, ucu çok geniş, hacimli bir burun görüyorsanız Rinoplasti ameliyatı olabilir ve bundan fayda görebilirsiniz.

İDEAL BURUN NEDİR?

İdeal burun, yüzün diğer bölgeleri ile uyumlu olan ve bakıldığında göze batmayan burundur.

Burun ucu ve burun sırtı birbiri ile uyumlu, burun kanatları ve delikleri simetrik olmalıdır. Kendi içinde uyumlu olan burun, yüzün diğer yapılarıyla da ( göz, elmacık kemiği, alın, çene v.b ) bu uyumu göstermelidir. Dolayısıyla burun ameliyatı planlaması yaparken bu uyum, çenenin ileride veya geride olması, cildin kalınlığı veya inceliğine göre değerlendirilmelidir.

RİNOPLASTİ AMELİYATI ÖNCESİ YAPILACAKLAR

Bu ameliyat öncesi burnunuzun hem içi, hem dışı çok iyi değerlendirilmelidir. Burun içi ; yapılacak endoskopik muayene ile değerlendirilmeli, kıkırdak ve kemik eğriliği, etlerde şişlik varsa mutlaka ameliyatta giderilecek bir planlama yapılmalıdır.

Şekil değerlendirmesinde mutlaka burnun 6 yandan fotoğrafı çekilir, bilgisayar ortamında görüntüler üzerinde burnun yapılacağı şekil ile ilgili bir fotoğraf çalışması yapılır. Buradaki amaç, hem hastanın beklentisini net olarak öğrenmek ve hem de aynı zamanda hastanın, doktorun yapabileceklerini ve yapamayacaklarını net bir şekilde bilmesidir. Başarılı bir Rinoplasti ameliyatında doktor-hasta ilişkisinin önemi çok büyüktür.

RİNOPLASTİ AMELİYAT SÜRECİ

Ameliyat günü hastalarımızın mutlaka pozitif duygular hissetmesini isteriz. Akla kötü şeyler getirmek, hem hastaya hem de yakınına gereksiz endişe yükler.

Ameliyata gelirken takı takılmamalı, makyaj yapılmamalı, oje sürülmemelidir. Kıyafet seçerken önden düğmeli ve rahat giyilip-çıkarılabilecek kıyafetler tercih edilmelidir.

Servise yatırılan hastaya laboratuar tahlilleri yapılır ve anestezi konsültasyonu sonrası hemşireler tarafından damar yolu açılır.Ameliyata girmeden önce halk arasında cesaret iğnesi olarak bilinen sakinleştirici bir iğne ile hasta rahatlatılır ve ameliyathane aşamasına geçilir.

Ameliyat genel anestezi altında tam uyutularak yapılır ancak bazen ufak birtakım burun müdahaleleri lokal anestezi ile yapılabilmektedir.

Operasyon, burundaki giderilecek problemler ve yapılacak işlere göre 1 ila 2 saat arası sürer. Ameliyat bittiğinde burun deliklerine delikli silikon tampon ve burun sırtına atel konularak operasyon sonlandırılır.
Eskiden burun içine bez fitil tamponlar ve burun sırtına alçı konuluyordu. Günümüzde ise delikli tamponlar konulmakta ve bu sayede hasta rahat nefes alabilmektedir. Ayrıca alçı yerine daha modern ve kullanışlı atel konulmaktadır.

RİNOPLASTİ AMELİYAT SONRASI SÜRECİ

Ameliyat bittiğinde derlenme odasında 15 dakika kadar gözlenen hasta, odasına alınır ve baş 45 derece yüksek pozisyonda yatırılır. Ameliyat sonrası günde 6-8 kez her seferinde 20 dakika kadar göz çevresine buz konması gerekir. Erken dönemde buz uygulaması, ödem ve morluğu ciddi şekilde azaltmaktadır.

Gerekli antibiyotik ve ağrı kesici tedavileri yapılarak hastanın hastane sürecini daha konforlu geçirmesi sağlanır. Ameliyat sonrası 3-6 saat hastanede kalmak yeterlidir, ancak şehir dışı veya yurtdışından gelen hastalarda 1 gece istirahat etmek daha uygun olacaktır.

RİNOPLASTİ AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

– İlk 7 gün baş 45 derece yüksek şekilde 2 yastıkla yatılmalıdır.
– Ameliyat sonrası boğazda kuruma olabileceğinden, bol sıvı tüketilmelidir.
– İlk 1 hafta burun kenarlarından hafif kanlı sulu sızıntılar normaldir, endişe etmeyin Bu sızıntıyı gazlı bezle hafifçe silebilirsiniz.
– Verilen antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli kullanılmalıdır.
– Burnunuzu ve ağzınızı kapatmadan hapşırabilirsiniz.
– Ameliyatın ilk gününden itibaren burundaki kalıbın su ile temas etmesi engellenerek, saç ayrı, vücut ayrı şekilde duş alınabilir
– İlk birkaç gün kan sızıntılarına bağlı olarak burun delikleri ve dikişleri kabuklanacaktır, bunları pamuklu kulak çubukları ile krem sürerek temizleyebilirsiniz.
– Ameliyat sonrası 1 hafta boyunca size verilen tuzlu su içeren solüsyonlar ile burun içi temizliği yapılmalıdır.
– Dişlerinizi ilk günden itibaren yumuşak bir diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz.
– Ameliyat sonrası 3 ay boyunca futbol, basketbol, voleybol, boks gibi darbeli ve rakipli sporlardan sakınılmalıdır. Bireysel sporlar yapılabilir.
– Ameliyattan 2 – 3 ay sonra gözlük kullanılabilir.
– İşe başlama süresi 7 – 10 gün kadardır.
– Kalıp çıktıktan hemen sonra denize girilebilir.
– İlk 3 ay en az 50 faktör güneş kremi kullanılması önerilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli

Doç. Dr. Özlem KARATAŞ SİLİSTRELİ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında birincilik başarısıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1992 - 1998 yılları arasında yine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

1998 - 2013 Yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman ve Şef Yardımcısı olarak görev almış, 2008 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde şu an Onkoloji ihtisasına devam etmekte olan Doç. Dr. Özlem KARATAŞ SİLİSTRELİ, mesleki çalışmalarına ise, İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Rinoplasti ameliyatı
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli
Doç. Dr. Özlem Karataş Silistreli
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube