Aort balonlaşması tehlikeli midir? tedavisi nasıl yapılır?

Aort balonlaşması tehlikeli midir? tedavisi nasıl yapılır?

AORT BALONLAŞMASI( AORT ANEVRİZMASI) TEHLİKELİ MİDİR?

Bu hastalığın en çok korkulan yönü ani yırtılma ve delinme olasılığıdır. Bu durum genişlemenin derecesi ile ilgilidir. Derece ne kadar fazla ise bu olasılık o kadar fazladır. Bu yırtılma veya delinme bir kez ortaya çıktığında tedavi çok zordur hastanın kaybedilme olasılığı çok yüksektir. Önemli olan bu büyümenin olmamasına yada eğer oluşmuş ise daha
da artmasını engellemeye .alışmaktır.
Belirtiler bazan yoktur. Yani hiç bir şikayete neden olmayabilir. Tanı başka bir nedenle çekilebilecek akciğer filmi ya da karın ultrasonografi sırasında konulur. Bazan şikayete neden olabilir. Karın ağrısı ve iştahsızlık gibi bir hastalığı düşündürmeyen , çok fazla hastalıkta gözlenebilen şikayetler oluşturur.

AORT BALONLAŞMASI( AORT ANEVRİZMASI) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?


Daha önceleri klasik olarak ameliyat yapılmaktaydı. Ameliyat ile balonlaşma gözlenen kısım çıkarılmakta ve bu bölgeye yapay greft takılmaktaydı. Son 10-15 yıldır bu hastalıkta stentler kullanılmaya başlandı. Hafif sedasyon altında , anjiografi labaratuvarında yapılmaktadır. Balonlaşma gözlenen bölgenin içine stent yerleştirilerek hastalıklı bölgenin kan akımı ile ilişkisi kesilmektedir. Hem işlem süresi hem de işlemden sonra hastanedeki yatış süresi klasik ameliyata göre daha kısadır.Hastanede 1 yada 2 gün kalınması genellikle yeterlidir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK,  20 Temmuz 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2003-2004 yılları arası TEM Hospital'de, 2004-2005 yılları arasında Medicine Hospital'de, 2005-2008 yılları arası Özel Hospitalium Hastanesi'nde, 2008-2017 yılları arası Özel Yüzyıl Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, 2017 ylından beri Academic Hospital'de hastalarına hizmet vermektedir.

Uzm.Dr Süleyman AKTÜRK, Türk Kardiyoloji Derneği üyesi olup evli ve bir çocuk babasıdır.

Etiketler
Sedasyon
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
Uzm. Dr. Süleyman Aktürk
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube