Anti Müllerian Hormon Nedir (AMH)?

Op. Dr. Suat Hazer
Op. Dr. Suat Hazer
2 Haziran 2016339 görüntülenme
Randevu Al
Anti Müllerian Hormon Nedir (AMH)?

AMH Transforming growth faktör familyasından bir glikoproteindir.

AMH çapı 6mm'ye kadar olan foliküllerden salgılanır.

Kız çocuklarında AMH sekresyonu 36.haftadan başlayarak menopoza kadara devam eder.

AMH düzeyi siklus boyunca sabit kalır.

AMH  siklustan siklusa oldukça sabit olduğu gösterilmiştir. Doğum kontrol hapının kullanımı ile AMH seviyesi etkilenmez.AMH, over rezervini güvenilir bir şekilde göstermesinin yanı sıra PCO gibi aşırı yanıtı veya zayıf over rezervini de doğru bir şekilde göstermesi açısından önemlidir.

Follikül sayısının azalması ile inhibin-B ve AMH sevileri azalır.

AMH'nin doğruluk oranına yakın bir yöntem de antral follikül sayımıdır.

AMH, zayıf over rezervini FSH'a göre daha erken ve yüksek oranda belirlenmesi açısından önemlidir.AMH değeri 1-1,5 ng / mL altında zayıf over rezervini 2,9-3,5ng / mL arasında ise normal over rezervini gösterir.

PCO hastalarda AMH değeri 4,5ng / mL'nin üzerindedir.

PCO'lu hastalarda gerek serum ve gerekse folliküler sıvıdaki artmış AMH değerleri immatür oosit sayısının artışı ile birliktedir.

Etiketler

Anti müllerian hormon nedir?Anti müllerian hormon ne demektir?Anti müllerian hormon azalırsa ne olur?Anti müllerian hormon ne işe yarar?Anti müllerian hormon hakkında her şey

Yazar Hakkında

Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat HAZER, lisans öncesi öğrenimlerini İstanbul ve Ankara'da bitirdikten sonra 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992-1994 yılları arasında Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığında uçuş tabibi olarak görev yapmıştır. İhtisasını ise 1994-1998 yılları arasında yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır