Anne karnında yapılan incelemeler kalp hastalıklarının tanısında önemli bir yer tutarmı?

Anne karnında yapılan incelemeler kalp hastalıklarının tanısında önemli bir yer tutarmı?

Fötal ekokardiyografi ile anne karnındaki bebeğin kalbinde oluşan doğuştan kalp hastalıklarının çoğuna tanı konulabilmektedir. Bu incelemenin zor ve kompleks olması nedeni ile ekokardiyografiyi uygulayacak uzmanın deneyimli olmasını gerektirmektedir. Bunun için en iyi görüntüleme 22-24. haftalarda yapılabilmekte, bazı ağır kalp hastalıklarında tanı 16-18. haftadan sonra da konulabilmektedir.

Annede doğuştan kalp hastalığı bulunması, annede diyabet, fenilketonüri ve birtakım bağdokusu hastalıklarının bulunması, annenin infeksiyonlara maruz kalması ve/veya yapılan rutin ultrasonografik tetkiklerde fetusta kalp dışı problemlerin bulunması, fetusta kromozom anomalisi saptanması, fetus kalbinde ritm sorunları fetal ekokardiyografi yapılmasını gerektirmektedir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk

Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aanabilim Dalı'nda Çocuk Hastalıkları ihtisas eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise Çocuk Kardiyolojisi yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı'nda Öğretim Üyesi ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Mustafa Koray LENK, Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde ve Acıbadem Ankara Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Bebek kalp hastalıkları
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube