Doktorsitesi.com

Ankilozan Spondilit

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
20 Ekim 20152598 görüntülenme
Randevu Al
Ankilozan Spondilit

Omurların kemik köprülerle birleşmesiyle bel be sırtta, göğüs kafesinde hareket kısıtlılığı yapan kronik iltihabi  romatizmal bir hastalıktır. Omuz , kalça ve diğer eklemler de tutulabilir. 

Bel Ağrısı Bel Fıtığının Ağrısına Benzer mi ?

Bel ağrısının özelliği istirahatle geçmemesi ve gece sabaha karşı hastayı uyandırmasıdır.Erkeklerde kadınlara göre 2.5 – 3 kat sık görülür.Başlama yaşı  çocukluk, genç erişkin dönem ve 30 yaşlara kadar en fazladır.  45 yaşından sonra başlaması nadirdir.

AİLEVİ ÖZELLİĞİ VARDIR.
Hastaların % 20 sinde aile üyelerinde hastalık bulunur. 

Hastalık genellikle sinsi başlar. Belden ağrı başlayabileceği gibi ,genellikle kalçalarda , belin alt tarafında yer değiştiren ağrı ilk yakınmalardır. Dize kadar inebilir. Bazen ağrı çok şiddetli olabilir. Ağrı soğuk ve depresyon ile artar.Göğüs kafesinde kasların tutunma alanlarında , topuklarda ağrı olabilir. Kalça ekleminin tutulması, özellikle erken yaşlarda olursa protez operasyonu gerektirebilir. Kadın hastalarda erken dönemde boyun tutulumu olabilir. Eklem dışı tutulum akut ön üveit, , kalın bağırsak lezyonları, uzun yıllar sonarsı akciğerlerde özellikle üst loblarda doku değişiklikleri ( tüberüloza benzer ) , az sayıda aort kapak yetersizliği veya ritm bozuklukları , eğer omurga kırıkları olursa bacaklarda duyu kaybı veya güçsüzlük , mesane ve rektum yetersizlikleri olabilir.

Erken Teşhis Önemli mi ?

Elbette önmelidir. Çoğu kez hastalar bel fıtığı veya kireçlenme veya bel zorlanması tanılarıyla ciddi oranda geç tanı alabiliyorlar.

Tanı muayene bulguları ve gerekli radyolojik tetkikler sonucu konur. Hastaların %95 inde HLAB27 ( doku grubu ) pozitiftir. İltihap göstergeleri yüksek olabilir.

Tedavisi Var Mı ? Hasta Mutlaka Kanbur Olur mu ?

Tedavide önemli nokta erken ve doğru tanıya dayanır. İlaç tedavisi kortizon olmayan antiromatizmal tedaviden son yıllarda biyolojik ajanlara kadar değişir. Bu arada kemikleri destekleyen bazen uyku veya psikolojik durumu düzenleyen ilaçlar kullanmak gerekir. 

Omurganın hareketlerini koruyacak egzersizlere reçetenin en önemli maddesidir. Ayrıca göğüs kafesinin de hareketlerini korumak gerekir. Sigara özellikle çok olumsuz risk faktörüdür. 

Yaşam biçimini egzersizlere ve uygun tedavisi zamanında yapacak şekilde ayarlayan hastalarda önemli bir fiziksel kayıp olmaz.Kambur olmak kaçınılmaz bir sonuç değildir. 

Etiketler

Ankilozan spondilit tanısıAnkilozan spondilit tedavisiAnkilozan spondilit ne demektirAnkilozan spondilitAnkilozan spondilit neden olurAnkilozan spondilit hakkında

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır