Anal fistül neden oluşur?

Anal fistül neden oluşur?

ANAL FİSTÜL

Anal fistül için bu bölgenin hastalıkları içerisinde tedavisi ve hastalığı yaşayan açısından sıkıntılarının en çok olduğu hasta grubudur denilebilir.

Anal fistül nedir?

Makat kenarında  ve anal kanalın içinde olmak üzere iki ağızlı bir tünel oluşumudur.Makat çevresindeki ter bezi yada anal kanala özel bezlerden kaynaklanan enfeksiyonun devamında dışarıda cilde ve içeride anal kanalın içine iki taraflı açılması sonucu tünel şeklini alır. Bu süreç sırasında bir veya birkaç defa bu kısımda abseler oluşabilir.

Belirtileri nelerdir?

Anal bölgede pü yani irin şeklinde akıntı olması ve buna kaşıntı ve huzursuzluk hissi olur. Ayrıca kronikleşmiş yani uzun süredir olan fistüllerde dış ağız denilen cilt kısmındaki oluşum sivilce şeklinde ele gelebilir.
Bu şikayetler ilaçla düzelmez mi?
İlk enfeksiyon aşamasında ilaçla tedavi yapılır. Her makat etrafındaki enfeksiyon sonuç olarak fistül hastalığına dönüşmez. Ancak fistül oluştuktan sonra ilaçlar sadece akıntıyı azaltır, fistülü tedavi edemez.

Tedavisi nasıl yapılır?

Fistül hastalığında amaç iki uç arasındaki bağlantıyı kesmektir. Bunun için en sık olarak bu yolun açılıp temizlendiği yada bu yolun çıkartıldığı ameliyatlar yapılır. Fistülün anal kanaldaki yani iç ağzı eğer çok derindeyse bu işlemler sırasında çok fazla makat etrafı kas kesileceğinden yada tahrip edileceğinden ameliyat sonrası gaz kaçırma riskini azaltmak için seton uygulması denilen bu yola yerleştirilen bir dikiş ipinin birkaç ay içerisinde bu tüneli temizlemesi beklenir. Son yıllarda bu grup hastalar için lazer yöntemiyle yolun yakılarak kapatılması denenmektedir.

Ameliyat süreci zor mudur?

Yüksek seviyeli yani derinde yer alan fistüllerin  ameliyatı dışında diğer tedavi yöntemlerinde aynı gün hastaneden taburcu olunur ve ertesi gün işe dönülebilir.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

Özellikle iç ağzı derinde yer alan fistüllere yapılan müdahele sonrası gaz veya dışkı kaçırma ihtimali vardır. bunların bir kısmı kalıcı da olabilir. Bu nedenle bu hastalara daha çok seton uygulaması ya da lazer işlemleri denenmektedir.

Bu makale 25 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Önder Karabay

Doç. Dr.Önder Karabay, lisans öncesi öğrenimleririnin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

2013 - 2015 Genel Cerrahi Uzmanı VKV Amerikan Hastanesi, İstanbul 2012 - 2013 Genel Cerrahi Uzmanı Özel Doğa Hastanesi, İstanbul 2011 - 2012 Genel Cerrahi Uzmanı Kozluk Devlet Hastanesi, Batman 2010 - 2011 Genel Cerrahi Uzmanı Kayseri Asker Hastanesi, Kayseri 2005 - 2010 Tıpta Uzmanlık Öğrencisi, Genel Cerrahi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Genel Cerrahi Kliniği 'nde görev almiş olan Doç. Dr.Önder Karabay,mesleki çalişmalarına şu an Surp Pirgiç Hastanesi Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Anal fistül
Doç. Dr. Önder Karabay
Doç. Dr. Önder Karabay
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube