Doktorsitesi.com

anal fissürde botoks uygulaması

Doç. Dr. Gül Dağlar
Doç. Dr. Gül Dağlar
4 Temmuz 201980 görüntülenme
Randevu Al
anal fissürde botoks uygulaması

Botoks uygulamaları (Botilinium toksini) yıllardır kaslardaki aşırı aktivitenin neden olduğu, örneğin omurilik hasarında oluşan kas spazmı ve serebral palsi gibi tıbbi sorunlarda tedavi amaçlı kullanılmıştır. Botoks kas spazmını önler. Anüs çevresindeki kaslara Botoks verilmesi anal bölgedeki tansiyonu düşürür, kas gevşer. Sonuçta ağrı geçer ve fissür bölgesine kan akımı artar. Böylece fissür iyileşmesi hızlanır. GTN (gliseril trinitrat) ve diltizem içeren pomadlara, yüksek lifli beslenmeye ve dışkı yumuşatıcılara yanıt alamadığımız olgularda cerrahiye alternatif olarak Botoks önerilir. Başarı oranı %70’ lerdedir. Bazı hallerde ikinci bir Botoks uygulaması gerekebilir.

İşlem hazırlığı

İşlem öncesi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Bağırsak hazırlığı veya diyet uygulamanız gerekmez. Standart hijyen temizliğiniz (duş ya da banyo) yeterlidir.    

Uygulama

                İşlem klinik şartlarda bir cerrah tarafından gerçekleştirilir. Süresi 5-10 dakika kadardır. İşlem süresince anestezi almanız gerekli değildir. İşlem sonunda eve gidebilir araba kullanabilirsiniz. İşlem için uygun pozisyonu takiben anal bölge temizlenir. Anal sfinkter kasına 2 doz Botoks uygulaması yapılır. Rahatsız bir işlem ancak sadece birkaç dakikada tamamlanmaktadır.

Uygulama sonrası

                Enjeksiyon tamamlandığında eve gitmeye hazırsızınız demektir. Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botoks etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz. Diyette lifli besinler olmalı, gereğinde laksatifler (dışkı yumuşatıcılar) kullanmalısınız.

İstenmeyen etkiler nelerdir?

Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi Botoks uygulamasının da potansiyel riskleri vardır. Hafif kanama, infeksiyon, alerjik reaksiyonlar gibi minör komplikasyonlar olabilir. Anüs çevresindeki kasınızın gevşemesine bağlı geçici bir süre gaz kontrolünde kayıp olabilir. Daha nadiren dışkı kontrolünde zorluk olabilir. Ancak tüm komplikasyonlar Botoks’ un etkisi geçince yani 3. aydan sonra düzelir.

Nadiren Botoks hiç faydalı olmayabilir. Böyle durumlarda ikinci kez uygulama veya cerrahi yöntem tercih edilebilir.

Etiketler

Makat çatlağıMakat çatlağının evreleriMakat kanamasıMakat çatlaklarında botoks tedavisimakat çatlağında ameliyatsız tedavianal fissürde botoks tedavisi

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 16 Mart 1970 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminden sonra 1999 - 2019 yılları arasında ihtisasını yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiş bu süre içerisinde üst - alt cerrahi endoskopi eğitimi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'ne devam etmiştir. 2010 yılında ''Doçent Doktor'' 2014 yılında Eğitim Görevlisi Unvanlarının sahibi olan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 2014 - 2019 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Meme Endokrin Cerrahisi Kliniği bölüm sorumluluğunu üstlenmiştir.

Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan bir çok makalesi bulunan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, mesleki çalışmalarına ise şu an Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır