anal fissür nedir ( makatta çatlak)

Doç. Dr. Gül Dağlar
Doç. Dr. Gül Dağlar
4 Temmuz 2019220 görüntülenme
Randevu Al
anal fissür nedir ( makatta çatlak)

Anal fissür (makatta çatlak) anüste (makat: kalın bağırsağın dışa açılan ucu) oluşan ağrılı bir yırtık veya yara oluşumudur. Kanama, kaşıntı ve bağırsak hareketleri ile ağrıya yol açar. Anal fissür iyileşme birkaç hafta sürebilir. 4-6 hafta içinde iyileşmeyen fissürleri kronik anal fissür olarak adlandırırız. Birçok sebebi olabilir. En sık kabızlık, sert dışkının geçmesi, ishal, doğumlar nedeniyle oluşur. Bazen hiç sebepsiz çatlak gelişebilir, bazen de Crohn hastalığı gibi sindirim sistemini tutan önemli hastalıkların bir bulgusu olabilir.

Anal fissür tedavisi

*Beslenme düzenlenmesi

*Sıcak su oturma banyoları

*Lokal krem ve fitil uygulamaları

*Diltizem %2 içeren pomadlar

*Gliseril trinitrat içeren pomadlar

*Botoks uygulamaları: Anüs çevresindeki kaslara Botoks verilmesi anal bölgedeki tansiyonu düşürür, kas gevşer. Sonuçta ağrı geçer ve fissür bölgesine kan akımı artar. Böylece fissür iyileşmesi hızlanır. GTN ve diltizem içeren pomadlara, yüksek lifli beslenmeye ve dışkı yumuşatıcılara yanıt alamadığımız olgularda cerrahiye alternatif olarak Botoks önerilir.

*Cerrahi: Anal spazmı çözmek için iç halka kasın gevşetilmesi için yapılır.

Etiketler

Anal hastalıklarAnal fissürMakatta çatlakMakatta yırtıkMakatta yanmaMakatta şişlikMakattan kanamaMakatta kanama ve ağrı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 16 Mart 1970 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminden sonra 1999 - 2019 yılları arasında ihtisasını yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiş bu süre içerisinde üst - alt cerrahi endoskopi eğitimi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'ne devam etmiştir. 2010 yılında ''Doçent Doktor'' 2014 yılında Eğitim Görevlisi Unvanlarının sahibi olan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 2014 - 2019 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Meme Endokrin Cerrahisi Kliniği bölüm sorumluluğunu üstlenmiştir.

Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan bir çok makalesi bulunan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, mesleki çalışmalarına ise şu an Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır