Anal fissür (makat çatlağı) tedavisi

Anal fissür (makat çatlağı) tedavisi

 
Anal bölge (makat) çevresindeki yırtıklar/çatlaklardır. Genellikle kabızlık (konstipasyon) gibi düzensiz dışkılama alışkanlıklarına bağlı olarak anal bölgede dışkılama sırasında yırtılır tarzda şiddetli ağrı ile karakterlidir. Bu ağrı, dışkılama sonrası da bazen saatlerce devam edebilir. Ağrı dışında, kaşıntı ve akıntıya bağlı iç çamaşırı kirlenmesi olabilir. Akut ve kronik olmak üzere iki formu vardır.

Makatta çatlama olduktan sonra 1-3 haftalık dönemde iyileşmezse kronikleşir ( müzmin hale gelir). Tedavisinde akut alevli dönemlerde anestetik kremler, sıcak oturma banyoları kullanılır, diet önerilerinde bulunulur. Kabızlığın giderilmesi ve düzenli bir barsak alışkanlığı sağlanmasıyla hastalık kısa sürede iyileşir. Hastalığın kronikleşmesi durumunda ise yukarıda tanımlanan konservatif yöntemler genelde yetersiz kalacaktır.

Kronik Anal Fissür tedavisinde iki seçenek vardır:

Ameliyatla makatı saran kasın kesilerek gevşetilmesi (LİS). %95 başarı oranı vardır.
Botox ile ameliyatsız yöntem. Sadece 1 yada 2 ağrısız iğne ile tedavi şansı sağlamaktadır.Başarı oranı %90 civarındadır.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Keskin

Op.Dr.Murat Keskin, 20 Ocak 1972 tarihinde Almanya’nın Gronau ilçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi CerrahpaşaTıp Fakültesi'nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 

Genel Cerrahi Uzmanlığı ile beraber Endoskopi (gastroskopi-Kolonoskopi) işlemlerini de uygulamaktadır. Aynı zamanda medikal estetik hekimi olup bu alanda birçok işlemleri başarı ile uygulamıştır. Mesleki çalışmalarına kendi kliniğinde devam etmektedir.

Op. Dr. Murat Keskin
Op. Dr. Murat Keskin
Adana - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube