Anal bölgeden kanamanın en sık nedenleri arasında yer alan anal fissür, diğer bilinen adıyla makat çatlağı toplumda oldukça sık görülmektedir. sıklıkla kanama ile beraber dışkılama sırasında ağrı ile kendisini gösterir. En sık nedeni kabızlık olmakla beraber, uzun süren ishal, gebelik ve bazı iltihaplı barsak hastalıkları da diğer nedenler arasındadır.
Anal bölgeyi çevreleyen halka şeklindeki kas gruplarından bir kısmının spazmı nedeniyle dışkının çıkışı sırasında bu bölgeniz zorlanmasına bağlı oluşur. Tedavilerde bu kas grubunun spazmının giderilmesine dayanmaktadır.
Başlangıç döneminde akut anal fissür adı verilir. Kanama ve ağrı dışında bulgusu yoktur. muayenede de bu bölgede yüzeyel bir sıyrık şeklinde kendini gösterir. Dışkı yumuşatıcılar, sıcak suya oturma banyosu ve lokal kremlerle tedavi edilir.
İlerleyen zamanlarda kronik bir yara halini alıp kronik anal fissür adını alır. Kanama ve ağrıya ek olarak anal bölgeden sarkan bir deri parçası tabloya eklenir. Bu durumda tedaviler sadece şikayetleri geçici olarak azaltır. Kalıcı tedavisi için cerrahi uygulanır. Günümüzde bu bölgedeki kasları geçici olarak felç ederek yaranın iyileşmesine zaman tanınması için botoks uygulaması denenmektedir.
Ameliyat süreci zor mudur?
10 dakika kadar süren bir ameliyattır. Birçok genel cerrah tarafından yapılabilmektedir.
Bu ameliyattan sonra dışkı kaçırma yada gaz kaçırma ihtimali var mıdır?
Geçerli kas grubu dışında müdahele yapılırsa böyle bir ihtimal düşükte olsa vardır.
Ameliyat sonrası ne zaman normal hayatıma dönerim?
Genellikle ameliyat olunan gün hastaneden taburcu olunur. Ertesi gün, günlük hayata devam edilebilinir.
Anal fissür-makat çatlağı belırtılerı
