Anal fissür-makat çatlağı belırtılerı

Anal fissür-makat çatlağı belırtılerı

Anal bölgeden kanamanın en sık nedenleri arasında yer alan anal fissür, diğer bilinen adıyla makat çatlağı toplumda oldukça sık görülmektedir. sıklıkla kanama ile beraber dışkılama sırasında ağrı ile kendisini gösterir. En sık nedeni kabızlık olmakla beraber, uzun süren ishal, gebelik ve bazı iltihaplı barsak hastalıkları da diğer nedenler arasındadır.

Anal bölgeyi çevreleyen halka şeklindeki kas gruplarından bir kısmının spazmı nedeniyle dışkının çıkışı sırasında bu bölgeniz zorlanmasına bağlı oluşur. Tedavilerde bu kas grubunun spazmının giderilmesine dayanmaktadır.
Başlangıç döneminde akut anal fissür adı verilir. Kanama ve ağrı dışında bulgusu yoktur. muayenede de bu bölgede yüzeyel bir sıyrık şeklinde kendini gösterir. Dışkı yumuşatıcılar, sıcak suya oturma banyosu ve lokal kremlerle tedavi edilir.
İlerleyen zamanlarda kronik bir yara halini alıp kronik anal fissür adını alır. Kanama ve ağrıya ek olarak anal bölgeden sarkan bir deri parçası tabloya eklenir. Bu durumda tedaviler sadece şikayetleri geçici olarak azaltır. Kalıcı tedavisi için cerrahi uygulanır. Günümüzde bu bölgedeki kasları geçici olarak felç ederek yaranın iyileşmesine zaman tanınması için botoks uygulaması denenmektedir.

Ameliyat süreci zor mudur?

10 dakika kadar süren bir ameliyattır. Birçok genel cerrah tarafından yapılabilmektedir.

Bu ameliyattan sonra dışkı kaçırma yada gaz kaçırma ihtimali var mıdır?

Geçerli kas grubu dışında müdahele yapılırsa böyle bir ihtimal düşükte olsa vardır.

Ameliyat sonrası ne zaman normal hayatıma dönerim?

Genellikle ameliyat olunan gün hastaneden taburcu olunur. Ertesi gün, günlük hayata devam edilebilinir.

Bu makale 25 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Önder Karabay

Doç. Dr.Önder Karabay, lisans öncesi öğrenimleririnin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

2013 - 2015 Genel Cerrahi Uzmanı VKV Amerikan Hastanesi, İstanbul 2012 - 2013 Genel Cerrahi Uzmanı Özel Doğa Hastanesi, İstanbul 2011 - 2012 Genel Cerrahi Uzmanı Kozluk Devlet Hastanesi, Batman 2010 - 2011 Genel Cerrahi Uzmanı Kayseri Asker Hastanesi, Kayseri 2005 - 2010 Tıpta Uzmanlık Öğrencisi, Genel Cerrahi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Genel Cerrahi Kliniği 'nde görev almiş olan Doç. Dr.Önder Karabay,mesleki çalişmalarına şu an Surp Pirgiç Hastanesi Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Anal fissür
Doç. Dr. Önder Karabay
Doç. Dr. Önder Karabay
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube