anal fissür(makat çatlağı)

Op. Dr. Cengiz Yağmurlu
Op. Dr. Cengiz Yağmurlu
7 Ocak 202398 görüntülenme
Randevu Al
Makat çatlağında ilk üç ayda ilaç tedavisi fayda verebilir sonrasında ameliyat gerekir
anal fissür(makat çatlağı)

Anal fissür nedir.

anal fissür(makat çatlağı) makat ağzında daha çok sert büyük abdest yapma ile oluşan makat ağzındaki yaralardır.

Anal fissür neden oluşur

Bu yaralar da oluşan ağrılar ile kas kasılmaları tetiklenmekte ve artan bu kasılmalar makat iç sıfinkter kasının aşırı gelişmesine sebep olmaktadır. Bu durum her büyük abdest geçtiğinde  zorlu geçis oluşturmakta ve yaranın devamlı hale gelmesıne sebep olmaktadır. Belirtileri nelerdir? hastalığın erken döneminde makatta kanama, makatta jilet veya cam kesiği ağrı  (dışkılama esnasında olur) ilerleyen dönemlerde  skintek (et beni) oluşumu, dışkılama sonrası  devam eden ağrı   fissür traktında enfeksiyonlarda ve derinleşmesi ile oluşan boşluga dışkının kaçması nedeni ile olabilir. bu ağrı bazen saatlerce devam eder. Tedavi   erken  dönemde 6 haftalık uygun bir tedavi  hasta düzelebilir. Tedavi hasta muayenesi sonrasında durumuna göre antibioterabi, anestezik kremler, dışkı yumulşatıcı  ilaçlardan hastaya göre seçilir.Geç dönemde  gelen hastada kas gelişimi oldugundan ilaç tedavileri etkin olmaz. operasyon önerilir. Bunlara  botoks ve LIS uygulana bilmektedir .

 

Etiketler

Anal fissur nedirAnal fissüranal bölgeanal fissür neden oluşur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Cengiz Yağmurlu

Op. Dr. Cengiz Yağmurlu

Şanlıurfa'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini yatılı bölge okulunda (YİBO) tamamladı. Lise eğitimini Nizip Lisesinde yaptı. Temel tıp eğitimini Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı. Uzmanlık eğitimini Harran Üniversitesinde Ağustos 2009 ve Eylül 2014 dönemleri arasında tamamladı. Bölgede çeşitli devlet hastanelerinde çalıştı. Bölgemizde anal bölge hastalılarının sık olması nedeni ile anal bölge hastalıklarına özel klinik açtı. Halen özel kliniğinde hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır