Amh(anti müllerian hormon) nedir ?

Amh(anti müllerian hormon) nedir ?

AMH (anti-müllerian hormon) hem kadın hem de erkekte bulunan glikoprotein yapısında bir maddedir. Bir çok özelliği olduğu halde, en önemli özelliği cinsiyet farklılaşmasıdır. Adını da bu özelliğinden almıştır.

“Anti-müllerian” kelimenin anlamı: Müller karşıtı demektir. Müller kanalı (paramezonefrik kanal) dişi fetusta tüp, rahim ve vajinanın meydana gelmesine yardımcı olan bir kanaldır. Döllenme ve hamilelik meydana geldikten sonra, erkek fetus oluşursa, testislerden anti-müllerian hormon salgılanarak bu kanalın gelişmesi engellenir. Kısacası erkeklerin anne karnında gelişimi esnasında rahim, yumurtalık ve tüp gibi kadınlık organlarının gelişim göstermemesi bu hormon sayesinde olur. AMH anne karnında gelişim gösteren erkek bebeğin gelişimi süresi içerisinde, testis dokusunda bulunan sertoli hücrelerinden salgılanarak, müller kanalının gelişmesine engel olur. Anne karnında gelişen bebeğin dişi olması halinde ise, testis dokusu bulunmadığından , müller kanalı (rahim, rahim ağzı, tüp, vajinanın üst kısmı) gelişir.

2 ) AMH ne zaman ve nereden salgılanmaya başlar?

Kadınlarda Anti-müllerian hormonun salgılanması, anne karnında 36. haftada iken yumurtalıklarda granülosa hücrelerinde başlar ve doğum tamamlandıktan sonra da menopoza dönemine girene dek salgılanmaya devam eder. Küçük preantral foliküller büyüyerek antral foliküllere dönüşür ve yumurtlama elde edilir. Bu adımlar oluşurken, hızı ve seçiciliği AMH sağlar. Kadınlarda AMH foliküllerden salgılanır. Foliküller yumurta hücresi taşıyan keseciklerdir. Küçük foliküller, çapı 6 mm’ye kadar olan primer ve preantral, antral foliküllerin duvarında bulunan granülosa hücreleri tarafından AMH salgılanabilir. Büyük foliküllerde ve atreziye uğrayan foliküllerde AMH üretilmez.

3 ) AMH normal değeri kaç olmalı?

Normalde, kadınlarda antimüllarian hormon normal kan değerinin ne kabul edilmesi gerektiği ile alakalı kesin bir görüş birliği bulunmasa da, genel olarak 1-3 ng/dl arası normal kabul edilir. 1 ng/dl altında olan değerler, yumurtalık kapasitesinde azalma olduğunu belirtebilir.

4 ) AMH testi ne zaman ve nasıl yapılır?

AMH kadın adet ve yumurtlama döngüsü içerisinde herhangi bir değişiklik göstermez. Adet döneminin herhangi bir günü tahlil yapılabilir. Bu sebepten diğer yumurtalık rezerv tahlilleri gibi adetin 3. günü bakılması mecburiyeti yoktur. Adet kanaması bulunan veya bulunmayan her dönemde tahlil yapılabilir. Aynı şekilde yapılacak olan tahlilin aç veya tok karnına yapılması da fark etmez. AMH değeri ölçümü, diğer kan tahlilleri ile aynı şekilde koldan alınan kan ile beraber, oldukça kısa bir süre içerisinde yapılabilmektedir.

5 ) AMH hormonu başka hangi durumlarda kullanılabilir?

Yumurtalık kapasitesi (Over rezervi) değerlendirilmesinde

Erken menopoz ve menopoz tanısında

Kadının kaç yaşında menopoza gireceğinin daha önceden tespit edilmesinde

Yumurtalıklar ile alakalı ameliyat olduktan sonra, over hasarının ne durumda olduğunu belirlemede

Kemoterapi veya radyoterapi sonrası over fonksiyonlarını tesbit amacıyla

Erken ve gecikmiş puberte tanısında

Polikistik over tanısı (PKOS hastalarında AMH değeri 2-3 kat yüksektir.)

Kısırlık tedavilerinde OHSS riskini öngörmek amacıyla

Kısırlık tedavisi ve tüp bebek tedavilerinde başarı şansını belirleyebilmek amacıyla (AMH düzeyi yüksek olan hastalarda tüp bebek başarısı daha fazla bulunmuştur.)

Granülosa hücreli over tümörlerini tanısında ve nükslerin belirlenmesinde

Erkeklerde sertoli hücreleri ve sperm üretim fonksiyonu hakkında bilgi almak amacıyla

AMH’nin müllerian kanal ve bundan gelişen rahim (uterus), rahim ağzı (serviks), tüp (tuba) ve yumurtalık (over) gibi dokuların gelişimini erkeklerde önleyici etkisi bu organlarla ilgili endometriozis, adenomyozis ve bazı kanserlerin tedavisinde ileride kullanılabileceğini düşündürmektedir.

6 ) Hamilelik dönemi içerisinde AMH değeri nasıl olur?

Hamilelik ve lohusalık dönemi içerisinde, AMH seviyelerinde ciddi bir farklılık tespit edilmemiştir. Hamile olmayan kadınlarınki değerler ile neredeyse aynıdır.

7 ) Menopoz yaşını tahmin etmede AMH değerinin önemi nedir?

Bu konuda yapılan araştırmalar bir kadının menopoz dönemine kaç yaşında gireceğini önceden tahmin etme konusunda, genç yaşlarda kontrol edilen AMH değerinin fikir verebileceğini göstermiştir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emine Aylin Totan

Op. Dr. Aylin TOTAN,  1972 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara Yükseliş Koleji’nde bitirmesinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamıştır. 1996 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında ise Türkiye’nin en yüksek doğum oranına sahip, önde gelen eğitim hastanelerinden biri olan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2001-2005 yılları arasında Malatya Devlet Hastanesi’nde ve sonrasında uzun bir süre Ankara Lokman Hekim Hastanesi ve Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Aylin TOTAN, mesleki alanda pek çok bilimsel kongre ve kursa katılmıştır. Ayrıca kendisinin bilimsel yayın ve tebliğlerinin yan ...

Etiketler
Anti müllerian hormon
Op. Dr. Emine Aylin Totan
Op. Dr. Emine Aylin Totan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube