Ameliyat sonrası buruna neden alçı ve bandaj yapılmaktadır?

Ameliyat sonrası buruna neden alçı ve bandaj yapılmaktadır?

Burun estetik ameliyatı sürecinin daha sağlıklı ve doğru şekilde ilerlemesi açısından, operasyon sonrasındaki aşamalar da dikkatli bir şekilde yerine getirilmelidir. Koruma ve iyileşme amaçları ile burun bölgesine yapılan alçı ve bandaj uygulamaları da, bu sürecin zorunlu parçalarını oluşturur. Ameliyat sonrası buruna neden alçı ve bandaj yapılmaktadır sorusu ile birçok hastam da mutlaka görüşmelerde bu konuyu açmaktadır.

Bir eklem burkulduğu zaman şişmesi en beklenen sonuçlardan birisidir. Aynı şekilde yüz bölgesine bir darbe alındığı zaman da o bölgede şişlik oluşacaktır. Yaralanan her bölge üzerinde belli bir miktar vücut sıvısı toplanmaktadır. Bu sıvıya ödem adı verilmektedir.

Burun ameliyatı sonrasında kemik ve deri arasında sıvı birikimi meydana gelir. Özellikle de yumuşak dokulu göz kapakları burun bölgesine yakın odluğu için bu bölgede oluşan şişkinlikler kolayca göz kapaklarında yayılma gösterir ve fark edilir bir şişme, bazı durumlarda da morluk meydana getirir.

Burun sırtına eklenen bandaj uygulaması, yeterli bir baskı etkisi ile deri altında oluşan boşluğu azaltarak şişmeyi bir derecede engeller. Ameliyattan sonra burun sırtına eklenen alçı kalıbı, hem kemiklerin sabit bir şekilde kalmasını sağlar hem de yeterli baskı etkisi ile şişkinlikleri büyük ölçüde azaltır. Kemik kırılmasına gerek olmayan burun estetik ameliyatlarında alçı kullanılmaz, sadece bandaj uygulaması yapılır.

Ameliyat sonucunda istenen son burun görüntüsünü en kısa sürede ve en doğru şekilde sağlamak için alçı ve bandaj uygulaması gereklidir. Şişliklerin büyük ölçüde engellenmesi için de fayda sağlayan bu iki yöntem, burun bölgesini darbelere ve diğer etkenlere karşı korumanın en doğru seçeneklerini oluşturmaktadır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz

Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, 1983 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2013-2015 yılları arasında mecburi hizmetini gerçekleştirdikten sonra hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için devletteki görevinden istifa ederek özel sektörde görevine devam etmiş olan Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan OĞUZ, ihtisası boyunca özellikle estetik burun cerrahisi, horlama ve uyku apnesi tedavisi, çocuk kulak burun boğaz hastalıkları ve boyun cerrahisi konularında kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. Ayrıca, uzmanlık eğitimi sonrasında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mecburi hizmeti esnasında ...

Etiketler
Bandaj
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Oğuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube