BEYAZ MI SİYAH MI
Amalgam Dolgular zararlımıdır?
Dişhekimliğinde yaklaşık olarak 155 yıldır kullanılmakta olan Amalgam dolgular değişik materyaller ve cıvanın birlikteliği ile oluşturulan bir alaşımdır.
Amalgam dolgular yapımlarında kullanılan cıva nedeniyle zararlı oldukları yönünde bir çok tartışmalara neden olmuş ancak bu konuda çok kesin bir araştırma sunulamamıştır.
Diğer bir dolgu malzemesi olan kompozit rezinler ise günümüzde estetik görünümleri ve kullanım kolaylıkları nedeniyle daha fazla uygulanır olmaktadır.
Amalgam dolgular içinde kullanılan cıvanın elementer cıva olduğu dolayısıyla uçucu ve yutulduğunda toksik etkisi az olan ve gastrointestinal sistemden atılması mümkün olduğu belirtilmiştir.
Çiğneme ve öğütme sırasında amalgam dolgulardan çıkan cıva miktarının su,hava ve yiyeceklerden alınan miktardan daha az olduğuna karar verilmiştir.
Dünya Dişhekimleri Birliği (F.D.I) 2011 yılı bildirisi ve Amerikan Dişhekimleri Birliğinin (A.D.A) 2010 raporu ortak sonuçlarına gore Dental Amalgam dolguların güvenilir,işe yarar bir dolgu maddesi olduğu,mekanik direnci yüksek ve kenar adaptasyonu ve uzun sure kalıcılığı gibi özellikleri ile geniş diş yüzeylerinin restorasyonu için uygun olduğu açıklanmıştır.Aynı örgütler 6 yaş üstü bireylerde amalgam dolguların kullanımı ile ilgili herhangi bir nörolojik ve renal patolojik bir duruma neden olmadığı bildirilmiştir.
Tüm bu araştırmalar Amalgamın söylendiği yada iddia edildiği gibi zararlarının bulunmadığına dair sonuçlardır.Ancak Günümüzde amalgam dolgu yapımı nerede ise yok denecek kadar azdır.Az kullanılmasının ana sebeplerinin başında estetik olmayışları gelmektedir.Bir çok hastanın ağzında daha önceden yapılmış olan amalgam dolguları değiştirmek için gösterdikleri çaba bilinmektedir.Bu konuda yapılan araştırmalar ve bilimsel örgütlerin verdikleri cevaplar sizler ile paylaşılmıştır.
Dr.Ahmet KİĞILI