Allerji-kbb

Allerji-kbb

Allerji, cevremizdeki herhangi bir madde ile karşılaşan vücutta, bazı yapıların bu maddelere karşı hassaslaşması ve daha sonra tekrar karşılaşıldığında gösterdiği tepkidir. Dolayısıyla, vücutta ilgili maddeye karşı aşrı bir hassasiyet mevcuttur.

Allerji tuttuğu organ a göre farklı bulgular ortaya çıkarır. Burun, göz, cilt, mide-bağırsak sistemi ve akciğerler kendilerine özgü cevaplar verirler. Ev tozu akarları, polenler, egsoz dumanı,mantarlar,hayvan tüyleri gibi allerjenler daha çok üst ve alt solunum yolu belirtileri ile kendini gösterirken; gıdalar gibi ağızdan alınan allerjenler( süt, yumurta, soya , fındık, aspirin v.s.) daha çok mide -bağırsak ve cilt bulgularına neden olur.

Kulak Burun Boğaz açısından bakıldığında allerji durumlarının başında Allerjik Rinit (Saman Nezlesi) gelir. Allerjilk Rinit , toplumda yaklaşık %20 oranında görülür ve ciddi oranda genetik(kalıtsal) yönü vardır. Ayrıca ailede sigara içilmesi ve hava kirliliği özelliklerde çocuklarda riski artımaktadır.

Allerjik Rinit' in tanısı çoğu kez hastanın şikayetleri ile konulur. Özellikle sabahları veya belirli ortamlarda ortay çıkan arkarkaya hapşırma, saydam burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve damakta kaşıntı en sık belirtilerdir. Bu şikayetlerin özellikle tetiklendiği mevsimler, ortamlar ve/veya maruz kalınan maddeler tanıyı destekler. Yapılan Kulak Burun Boğaz muayenesinde; burun içi etlerin (konkalar) şiş olduğu ve üzerlerinde akıntılarıngözlenmesi tipiktir. Tanıda ayrıca cilt testleri ve laboratuar testleri yapılabilir.

Allerjik Rinit tedavisinde en önemli basamak allerjenden korunmadır. Çoğu hastanın şikayetleri allerjiye neden olan maddeden ve/veya ortamdan kaçınması ile ciddi ölçüde azalır. Keza allerjik kişilerin gerekli ortamlarda maske kullanması, kuru ve rüzgarlı havalarda mümkün olduğu sürece açık havaya çıkmaması ve evde pencereleri açmaması önerilir.

Özellikle çocuklarda odanın iyi temizlenmesi, havalandırılması ve nemlendirilmesi, tüylü-yünlü oyuncakların uzaklaştırılması ve canlı çiçek ve evcil hayvan beslemekten kaçınılması gerekir. Aktif veya pasif sigara içiciliğinden, hassasiyet varsa deodorantlardan uzak kalınması önemlidir. Allerjik Rinit 'in tıbbi tedavisi Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından, hastanın değerlendirilip uygun medikal ve/veya cerrahi tedavisi ile mümkün olmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Doğan

Op.Dr Murat Doğan, Erciyes Üniversitesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,yine Erciyes Üniversitesi'nde tamamlayıp KBB Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Etiketler
Alerji nedir
Doç. Dr. Murat Doğan
Doç. Dr. Murat Doğan
Kayseri - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube