Allagille sendromu: ( 20. kromozom kısa kolunda mutasyon, jag1 ve notch2 geni mutasyonu )

Geniş alın, derin bakan gözler, küçük ve sivri çene yüzde ilk olarak göze çarpan bulgulardır.  Allagille sendromu safra kanallarında doğumsal azlık nedeniyle gelişen KOLESTAZ tablosu ile yeni doğan döneminde uzamış sarılık olarak kendini belli eder. Ancak bazı hastalarda görülmeyebilir. JAG1 geni ve NOTCH2 gen mutasyon otozomal dominant olarak geçiş gösterir. Sendromda görülen  diğer bulgular bu genlerdeki değişikliklere bağlı olarak belirgin veya hafif şekilde görülebilir. 1/30000-1/45000 sıklıkla görülür. Yenidoğan döneminde SAFRA KANALI SAYISINDA azlık nedeniyle  yenidoğan döneminde sarılığın uzaması. Dışkı renginin açılması ( AKOLİK DIŞKI  ), bağırsaklara akışının azalması sonucu yağda eriyen vitamin ( ADEK ) azlığı, kilo azlığı görülebilir. Fakat bu bulgular olmadan yaşamın ileri dönemlerinde de belirti vermeye başlar.

Allagille sendromu:   ( 20. kromozom kısa kolunda mutasyon, jag1 ve notch2 geni mutasyonu )

Geniş alın, derin bakan gözler, küçük ve sivri çene yüzde ilk olarak göze çarpan bulgulardır. 

Allagille sendromu safra kanallarında doğumsal azlık nedeniyle gelişen KOLESTAZ tablosu ile yeni doğan döneminde uzamış sarılık olarak kendini belli eder. Ancak bazı hastalarda görülmeyebilir. JAG1 geni ve NOTCH2 gen mutasyon otozomal dominant olarak geçiş gösterir. Sendromda görülen  diğer bulgular bu genlerdeki değişikliklere bağlı olarak belirgin veya hafif şekilde görülebilir. 1/30000-1/45000 sıklıkla görülür. Yenidoğan döneminde SAFRA KANALI SAYISINDA azlık nedeniyle  yenidoğan döneminde sarılığın uzaması. Dışkı renginin açılması ( AKOLİK DIŞKI  ), bağırsaklara akışının azalması sonucu yağda eriyen vitamin ( ADEK ) azlığı, kilo azlığı görülebilir. Fakat bu bulgular olmadan yaşamın ileri dönemlerinde de belirti vermeye başlar. 

PERİFERAL PULMONER STENOZ;  kalpten akciğerlere akan kanın bozulmasına neden olur. Doğumsal diğer  kalp hastalığı bulguları da görülebilir. Diğer damarsal sistemlere yönelik arteryel MRI çalışmaları planlanmalıdır. 

KELEBEK VERTEBRA ( omurgalarda  kelebek şeklinde görümün ) en sık görülen iskelet sistemi bulgusudur. 

POSTERİOR EMBRİYOTOKSON( kornea çevresinde görülen opaklaşma ) en sık görülen göz bulgusudur. 

Olguların % 39 unda böbrek ile ilgili bulgu görülebilir. 

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube