Hiç gereksinim olmayan ürünler satın alınıyorsa yeterli miktarda nakit para olmamasına ve kredi kartı limitine rağmen alışveriş yapma isteğinin önüne geçilemiyorsa alışveriş bağımlılığı düşünülmelidir
Dürtüsel satın alma
Alışveriş kolik
Harcama koliklik alt tipleri vardır.
Başlangıç yaşı 20li yaşların başı olup 35-45 yaş arasında pik yapar ve hastaların çoğu kadındır.
Bireylerin gelir düzeyleri arasında ilişki yoktur, her sosyoekonomik düzeyde görülebilir, satın alınan eşyalar pahalı olmak zorunda değildir
Özendirilen yaşamlar, medya, kredi kartı kullanımları, internet bu davranışı kolaylaştıran yollardır
Kişi para harcarken sonuçlarını göz ardı ederek kendini kontrolden çıkmış hisseder
Mutsuzluk öfke yalnızlık engellenme gibi olumsuz duygular bazı kişilerde alışveriş yapmak kişinin kendisini güçlü mutlu rahatlamış hissetmesini sağlamaktadır. Davranış öncesi olumsuz duygular sonrasında kendisini öfori ve rahatlamaya bırakır. Kişi içindeki boşluk hissini doldurmaya çalışmakta fakat bu his bittiğinde depresyona bile girebilmektedir.
Bazı hastalar alışveriş paketlerini gördükçe rahatlar. Bir kadın günlük ortalama 4-6 saat alışveriş yapabilirken bağımlılarda bu süre 10-11 saate kadar çıkabilir.
Belirli bir bütçeye sahip olmaları gerekmez gerekirse borç alıp alışveriş yapar, paketler açılmamışken gidip tekrar alışveriş yapabilir, etiketi halen üzerinde olan veya hiç kullanmamış pek çok ürün olabilir ve bunları diğer insanlardan saklamaya çalışırlar çünkü bu kişiler için önemli olan eşyalara sahip olmaktan çok o süreçte yaşadıklarıyla ilgilenmeleridir.
TEDAVİ
Anti depresanlar ve Bilişsel Psikoterapiler yararlı olmaktadır