Doktorsitesi.com

Alfa feto protein

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
29 Eylül 20112149 görüntülenme
Randevu Al
Alfa feto protein

ALFA FETO PROTEİN

Alfa feto protein (AFP) fetal karaciğerden salgılanır. Erişkinde albumin adı verilen proteinin fetal yaşamdaki karşılığıdır. AFP fetüsün amnion sıvısına oradan da anne dolaşımına karışır. Embriyonun beyin ve omuriliğini oluşturan nöral tüpler döllenmeden sonra 4. haftada karşılıklı kapanırken, bir defekt oluşursa kapanamaz ve nöral tüp defektleri (NTD) oluşur.

AFP yüksekliğinin en önemli nedeni nöral tüpte oluşan defektler olmakla birlikte, AFP seviyesini yükselten diğer önemli neden fetüs karın duvarında yer alan defektlerdir. Nöral tüp defeklerinden biri olan anensefali gibi büyük defektler zaten ultrasonografik inceleme ile yakalanabilir. AFP değeri yüksek olduğu halde ultrasonda fetal bir anomali tesbit edilemezse büyük olasılıkla görülemeyen tür spina bifida (omiriliğin herhangi bir bölgesinin bozuk gelişimi) bulunabilir. Spina bifida olduğu önceden tesbit edilen bebeklerin doğumunda, normal doğumda felç olma olasılığı artacağından, sezaryen tercih edilmelidir.

Down sendromu gibi bazı kromazomal aromalilerde AFP değeri düşük bulunur. Açıklanmayan AFP yüksekliği olan hastalarda fetüsün anne karnında aniden ölmesi, gebelikte kanama olması gibi çeşitli olumsuz durumlarla karşılaşılabilir.

Maternal AFP, her gebe kadına yaşı ne olursa olsun gebeliğin16.-20. haftaları arasında bakılmalıdır. Gebelik haftası, annenin yaşı, çoğul gebelik durumu gibi birçok faktörün AFP sonuçlarını etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Etiketler

Down sendromuAfpNöral tüp defektiAlbuminAmnion sıvısıAlfa feto proteinMaternal afp

Yazar Hakkında

Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1987 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır