Alerjik burun hastalığı (saman nezlesi)

Alerjik burun hastalığı (saman nezlesi)

Zorlu Burun Solunumu olanlarda; Şu hastalıklar akla gelebilir; -Akut ve kronik rhinitis, -Rhinopati(atrofik, alerjik, vazomotor, ilaçlara bağlı), -Sinüzit, -Septum deviasyonu(doğuştan veya sonradan), -Burun kırığı, -septum perforasyonu, -polipozis nasi, -küçük çocuklarda yabancı cisimler, -adenoid doku hipertrofisi( geniz eti), -burun ve nazofarenkste tümöral kitleler, doğumsal anomaliler, -ilaçlar (doğum kontrol hapları, antihipertansif ilaçlar, alkol, sigara)

Burun Kanaması( Epistaksis ); Hastayı çok panikletir fakat, burun kanamasından çok nadiren insan kaybı olur. Burun içinde lokal sebepler veya sistemik nedenlerle kanama oluşabilir. Çocuklarda karıştırma, grip nezle sırasında; daha yaşlılarda yüksek tansiyon veya sistemik hastalıklarda olabilir. Burun kanaması olan kişinin yapması gereken ilk müdehale şöyle olmalıdır;

Burun kanaması genellikle(%90) burun orta bölmesinin burun ucuna yakın ön kısmından Kisselbach alanından olur. Burun içine pamuk, peçete gibi bir şey varsa kısmen yerleştirildikten sonra burun ucuna ( kemik olmayan uç kısım) iki taraftan parmaklarla baskı yapıp, başını hafifçe öne doğru eymesi gerekir. Pamuk yoksa boş burunada aynı şey yapılabilir.

Başı geri doğru atarsanız, kanama genizinize ve ağzınıza doğru akar dayanamazsınız. 10 dakika kadar basıya devam edip sonra pamuğu çıkartın. Kanama devam ediyorsa aynı işlemi yaparak doktorunuza başvurun.

Yaşlı insanlarda tansiyon yüksekliği düşürülmezse kanama durması çok zorlaşır. Nadiren burun arka bölgesinden şiddetli kanamalar olabilir, bunlara geniz tamponu uygulanabilir. Burun kanamalarında en iyi yöntem endoskopik yöntemle kanamanın yeri tespit edilip koterizasyon uygulanmasıdır. 

Burun Dışı Hastalıkları; 

Burun kırıkları; Sık görülen bir hastalık tablosudur. Burun piramidi travmanın etki yönüne göre eğimli veya çöküktür. Burunda travma sonrası kırık oluşmussa, çok büyük oranda kanama oluşur. Burunun kırk olup olmadığı bazen hematom ve şişlik nedeni ile zor tespit edilir. Burun dışı kırığı ile birlikte burun bölmesindede kırıklar oluşabilir.

Burun hareketsiz bir organ olduğu için yer değiştirmemiş kırık veya çatlaklara müdehale edilmeyebilir, koruyucu davranılır. Yer değiştirme varsa, parçalar yerine getirilir, içerden ve dışarıdan sabitlenir. Çocuk kemik kırıkları yaş ağaç dalının kırığı gibi ayrılmayabilir. Çocuklarda daha konservatif yaklaşılabilir fakat kemiklerin büyüme noktası etkilenmişse çocuk büyüdükçe burun şeklinde bozuıma veya eğrilme olabilir.

Burun Şekil Bozuklukları; Burun iskeleti oluşturan kemik ve kıkırdak bölümlerin deformasyonudur. Doğuştan veya sonradan olabilir.

Ek olarak burun solunumunun engellendiği durumlarda cerrahi düzeltme sırasında sadece estetik değil fonksiyonel bozukluklarda düzeltilebilir. Çok iyi bir anemnez ve muayene değerlendirmesi ameliyatın tekniği ve başarısı için şarttır. 

Alerjik rhinitis; Polenler nedeniye mevsimsel(saman nezlesi) olarak, besin maddeleri( çilek,fındık,yumurta balık gibi), ev tozu, hayvan tüyleri, mesleki alerjenlerle temasla perenial( yıl boyu). ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı, hapşırık atakları, sulu burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, baş ağrısı yapabilir. Tedavide en iyi yöntem; mümkünse alerjenle teması kesmektir( alerjenden korunma). Rahatlatıcı ilaçlar, aşı tedavisi ve bazen cerrahi yöntemler hastalara önerilebilir.

Akut Sinüzit; Sıklıkla akut rinit sırasında, mukoza ödemi ve sinüs kanallarının kapanmsı sonucu ortaya çıkar. Muayene sırasında ve grafilerle teşhis edilebilir. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, koku bozukluğu, burun ve geniz akıntısı, hafif kırgınlık ve ateş, öksürük olabilir. Genellikle tıbbi tedavi yöntemleri ile tamamen düzelir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Türker

Op. Dr. Mustafa TÜRKER, 1968 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1991 - 1996 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır.

1996 - 1999 Yılları arasında Giresun ilinde Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olarak görev almış olan Op. Dr. Mustafa TÜRKER, 1999 Yılında Antalya Bölge Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürmüştür.

Bir çok yurt içi ve yurt dışı toplantı, kurs ve eğitim seminerineri programına dahil olan Op. Dr. Mustafa TÜRKER, mesleki çalışmalarına ise, Antalya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Saman nezlesi
Op. Dr. Mustafa Türker
Op. Dr. Mustafa Türker
Antalya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube