Aldığımız terapilerin etkisini nasıl arttırabiliriz?

Pek çoğumuz terapi yolculuğuna başlarken kafamızda soru işaretleri taşırız

Aldığımız terapilerin etkisini nasıl arttırabiliriz?

Pek çoğumuz terapi yolculuğuna başlarken kafamızda soru işaretleri taşırız. Bunlar;

Acaba süreç nasıl işleyecek?

Verim alabilecek miyim?

Gerçekten bir şeyler değişecek mi? gibi sorular olabilir. 

Aşağıda verdiğim 5 tavsiyeye sadık kaldığında terapiden maximum verim alma ihtimalin de mutlaka artacaktır.

Tavsiye 1; Kendine En Uygun Olan Ekolü Bul

Farklı sorunların farklı çözüm yolları vardır. Alanda bir çok ekol var (bdt, şema, psikodinamik, psikanalitik, varoluşsal analiz, çözüm odaklı vs). Bunları bilmiyor olabilirsin sorun değil araştır ya da farklı ekollerle çalışan uzmanlar ile ön görüşmeler, değerlendirme seansları yap. Bu senin işini kolaylaştıracaktır; isteklerine ve hedeflerine en uygun ekolle çalışan uzmanla olmak sana iyi gelecektir.

Tavsiye 2; Terapistine Karşı Olabildiğince Şeffaf Ol

"Beni ayıplar, kınar, yargılar" gibi düşüncelere sahip olman ya da farklı konularla ilgili (örneğin; din, aile, ırk) farklı düşüncelerini ifade ettiğinde karşılaşacağın tepkiden korkman çok doğal ama şunu unutma terapistlerin seans odalarında dinleri, ırkları, mezhepleri, siyasi görüşleri yoktur. Terapistin karşında tüm çıplaklığıyla oturuyor, ona eşlik et.

Tavsiye 3: ACİL DURUMLAR DIŞINDA Seans Düzenini Değiştirme

Zaman zaman canın seansa girmek istemeyebilir. O hafta konuşulacak olan şey canını sıkıyor olabilir fakat bir uzmanla birliktesin, ona ve bilgisine/tecrübesine güven. Hazır olmadığın bir şeyle seni karşı karşıya bırakmayacaktır. 

Ha bir de; canın seansa katılmak istemediğinde o haftanın seansında terapistinle bunu da paylaş. Hepsinin sürecinde bir yeri var.

Tavsiye 4: Ödevlerine Sadık Kal Ve ONLARI ÖZENLE YAP

Her ilaç her hastaya iyi gelmez. Hekimler bu bağlamda bir çok etkeni dikkate alarak ilaç verirler. Terapilerde de süreç böyledir. Terapistin sana ödev verirken bir çok noktayı dikkate alarak veriyor. Onları yapmak için özen göster. 

Yapmak istemezsen seansta belirt ki sebeplerine ilişkin de farkındalık gelişsin.

Tavsiye 5; Çözüm Anahtarını Elinde Taşıdığını Unutma

Bozuk değilsin, çürük değilsin; sadece hayatının bir noktasında tıkanma yaşıyorsun ve bu sebeple uzmandan yardım alıyorsun. Seni en iyi tanıyan kişi sensin. Terapistini iyileşme yolculuğunda  yol arkadaşın ve birazda navigasyonun olarak görebilirsin. Direksiyon sende ve bunu başarabilirsin. 

 

Bu makale 8 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Aminenur Duygu Bekar

Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamlayan Aminenur Duygu Bekar 2020 yılı itibariyle 464 saatlik MEB onaylı Aile danışmanlığı eğitimini Sibel Cesur Akyunak tarafından süpervizyonlu bir şekilde başarıyla tamamlamıştır. Lisans eğitiminin 2. Yılında sosyal medyada paylaşılan şiddet içeriklerinin gençlerin şiddet eğilimine etkisi konulu bir laboratuvar çalışması tamamlamış ve yayınlamıştır. İdealleri doğrultusunda bir çok çocuğun yetişkinler tarafından maruz bırakıldığı Aile İçi Şiddet, Psikolojik Baskı, Cinsel İstismar, Fiziksel Şiddet ve Benzeri zorlu yaşam olaylarını başka çocukların yaşamaması için yetişkinler ile çalışmaya karar vermiştir. Bu doğrultuda 2021 yılı mart ayı itibariyle süpervizyonları ile birlikte; ● 4-6 yaş Oyun ve Etkinlikleri Eğitimi (2016) SAUSEM Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ● Travma ve kr ...

Etiketler
Psikoterapiler
Aile Danışmanı Aminenur Duygu Bekar
Aile Danışmanı Aminenur Duygu Bekar
İzmir - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube