Alarm cihazı tedavisi en etkin tedavi mi?

Alarm cihazı tedavisi en etkin tedavi mi?

Yatak ıslatma can sıkıcı bir durum olsa da  ıslatma herhangi bir sağlık sorunu gibi ilgili uzmanla konuşularak rahatça çözülebilir.

Çocuklarda gece idrar kaçırma tedavisi

Beş yaşına girmiş çocuklarda hala süren yatak ıslatma sorunu tedavi edilmelidir.

Tedavide kullanılan temel yöntem alarm cihazı

Alarm tedavisi bir tür davranış tedavisidir. Gece yatarken çocuğun iç çamaşırına yerleştirilen bir elektrod,  gece kaçırılan ilk damla ile alarm cihazının çalmasını sağlamaktadır. Çocuk çoğu zaman uyanarak tuvalete gidip çişini yapar ya da anne ve babası yardımcı olur. Zil sesinin susturulabilmesi için yapılması gereken şey iç çamaşırdan elektrodun çıkarılmasıdır. Bu şekilde çocuğun zaman içerisinde uykuda idrar hissini algılamayı öğrenmesi amaçlanmaktadır. Tedavinin etkili olup olmayacağı ortalama 6 haftada anlaşılmaktadır. Bu altı hafta boyunca anne babanın her gece çocuğu uyandırarak tuvalete götürmeyi aksatmadan sürdürmesi zorunludur. İlaç tedavisinden daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Alarm cihazı tedavisi gece idrar kaçırma dışında yakınması olmayan çocuklarda uygulanması gereken ilk tedavidir.

Alarm Sistemleri; 

Birçok bilimsel çalışma, alarm sistemlerinin gece idrar kaçıran çocuklarda  en işe yarayan kalıcı tedavi olduğunu göstermiştir. Üç ay sürmüş tedavilerde  %90'na yakın  gece kuruluğu oranına erişirken,ilaç tedavisinde bu oran %78 olmuştur. 

Alarm cihazı nasıl başarı sağlamaktadır. 

- Çocuk alarmın hoş olmayan sesinden kaçınmak için kendiliğinden bir biçimde uyanmakta ve pelvik, idrar kaslarını kasmaktadır 

- Fonksiyonel idrar kesesi kapasitesinin artırılmasına neden olur.

- Alarmla uyanmanın yarattığı stres ile AVP(idrar kaçırma ile ilişkili olduğu bilinen hormon) üretimi artar. Bu durum alarm sistemi ile gece boyu kuru bir şekilde uyumasını sağlar.

Kaynaklar

1- Türkiye Enurezis klavuzu, 2010

2- Nocturnal enuresis in Turkey: prevalence and accompanying factors in different socioeconomic environments. Carman KB, Ceran O, Kaya C, Nuhoglu C, Karaman MI.

3- Primary monosymptomatic nocturnal enuresis in children and adolescents. Lottmann HB1, Alova I.

4- Monosymptomatic nocturnal enuresis caused by seasonal temperature changes. Tas T, Cakiroglu B, Hazar AI, Balci MB, Sinanoglu O, Nas Y, Yilmazer F.

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 28 Temmuz 1980 Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Üroloji uzmanı olmuştur.  2006 ve 2007 Yılları arasında Heildelberg Üniversitesi Almanya Heilbronn SLK Hastanesi "Laparoskopi ve Onkoloji Merkezi'nde" eğitim alan Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, Türkiye’de başta Laparoskopi alanında olmak üzere çalışmalarda bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 2011 - 2012 Yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında İstanbul Esencan Hastanesi'nde, 2016 yılında, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde, Özel Esencan Hastanesi'nde görev almış ve ...

Etiketler
İdrar kaçırma tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube