Akut pulmoner emboli hastalarında tromboze damar yerleşimi ve pıhtı yükü skorunun hastalığın ciddiyeti ve risk sınıflandırması ile korelasyonu

Doç. Dr. İlim Irmak
Doç. Dr. İlim Irmak
21 Mart 202364 görüntülenme
Randevu Al
Akut pulmoner embolide (APE) ana tanı için bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiyografi (BTPA) kullanılmaktadır.
Akut pulmoner emboli hastalarında tromboze damar yerleşimi ve pıhtı yükü skorunun hastalığın ciddiyeti ve risk sınıflandırması ile korelasyonu

Pulmoner vasküler ağaçta trombüsün yerinin belirlenmesi de hastalık şiddetini tahmin etmek için önemlidir. Bu çalışma, APE'li hastalarda trombüs yerleşimi ve pıhtı yükünün hastalık şiddeti ve risk sınıflandırması ile ilişkisini incelemeyi amaçlanmıştır. 

Çalışmanın sonuçlarına göre; Trombüs vasküler yerleşiminin risk sınıflandırması ile korele olduğu ve Sistolik kan basıncı (SBP) ile negatif korele olduğu bulundu. Basitleştirilmiş Mastora skoru, risk sınıflandırması, Süperior vena cava çapı ve D-dimer ile koreleydi ve SBP ile negatif korelasyon gösterdi. Hem pulmoner arter gövdesinin hem de herhangi bir pulmoner arterin trombüs ile tıkanması, masif emboli ile ilişkili olduğu saptandı.

Çalışmanın sonuçları ile varılan kanı: BTPA'da tıkalı damarın seviyesi, risk sınıflandırma sağlayabilir ve pıhtı yükü skoru, hem risk sınıflandırmasını hem de kardiyak gerilim ve yükü değerlendirmek için kullanılabilir.

 

Etiketler

akut pulmonerapepulmoner vaskülerapli hastalar

Yazar Hakkında

Doç. Dr. İlim Irmak

Doç. Dr. İlim Irmak

Doç. Dr. İlim IRMAK ;1985 Erzurum doğumludur. Liseyi Kocaeli Körfez Fen Lisesinde bitirmiş İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde tıp eğitimini,  İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesinde Göğüs hastalıkları ihtisasını tamamlamıştır. Kahramanmaraş Dr.Süreyya Adanalı Göksun İlçe Devlet hastanesinde uzman doktor olarak çalışarak Devlet Hizmet Yükümlülüğünü tamamlamıştır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesinde Solunumsal Yoğun Bakım Ünitesinde göğüs hastalıkları uzmanı olarak görev yapmış ve ileri düzeyde yoğun bakım deneyimi olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi akademi sınavlarını başarı ile geçerek 2018 yılında üniversitenin Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde 3 yıl asistan hekim ve tıp fakültesi öğrencilerine teorik dersler ve pratik eğitim vermiş, üniversite bünyesinde pek çok akademik katkılarda bulunmuştur.  31 Mayıs 2021 tarihi itibari ile “Doçentlik” ünvanına hak kazanmıştır. Şu an Memorial Ataşehir Hastanesinde göğüs hastalıkları bölümünde çalışmaktadır. Çalışmakta olduğu birimde ağırlıklı olarak, genel göğüs hastalıkları, uykuda solunum bozuklukları, allerji,  bronkoskopi ve mesleki alanda sayılı hekimin yapmakta olduğu ve ileri derece deneyim gerektiren EBUS işlemlerini aktif olarak yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır