Akıntı deyip geçmeyin: çocuk sahibi olmayı engelleyebilir

Akıntı deyip geçmeyin: çocuk sahibi olmayı engelleyebilir

 

Akıntı deyip geçmeyin

Jinekolojik şikayetler arasında en yaygın ve sık görülen vajinal akıntılar yumurtlama ve gebelik dönemlerinde doğal karşılanırken, bazı durumlarda çocuk sahibi olmayı engelleyecek boyutta hastalıkların habercisi olabiliyor.

Vajinal akıntı kadınlar arasında oldukça yaygın görülüyor. Jinekolojik akıntıları hastalık belirtisi olan akıntılar ve fizyolojik akıntılar olarak iki ayrı grupta değerlendirebiliriz.

Akıntı ve kaşıntı mantar belirtisi
Genital bölgenin dış kısmında oluşan kaşıntı ile birlikte beliren akıntı çoğu zaman mantar oluşumuna işaret etmektedir. Üreme çağına gelmiş kadınlarda vajinal mantarlar sıklıkla görülebilmektedir. Mantar dolayısıyla oluşan akıntı beyaza yakın renkte, süt kesiği kıvamında ve kokusuz olur. Soğuk algınlığı ya da başka nedenlerle antibiyotik kullanan kadınlarda, kimi gebe ve diyabetiklerde vajinal mantar görülebilir. Ayrıca arkadan öne taharetlenme ile barsaklarda normal olarak bulunan mantar yapılarının vajene ve idrar yollarına bulaşması daha kolaydır. Bu nedenle kadınların hatta bebeklerin ve kız çocukların “önden arkaya” temizlenmeleri pek çok akıntıyı engeller. Tedavisi basit olan vajinal mantarın sebebinin tespit edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.

Kokulu akıntıya dikkat
Kokulu akıntıya da oldukça sık rastlanır. Bu tip akıntı türünde çürümüş yumurta kokusuna benzer oldukça rahatsız edici bir koku mevcuttur. İç çamaşırında sarıya ya da yeşile yakın renkte leke oluşur, zaman zaman kaşıntı yapar. Bu tip akıntıya genelde cinsel yolla bulaşan parazitler sebep olur, korunmasız cinsel birliktelik yaşayan kadınlarda daha yaygın görülür. Yine antibiyotik tedavisi ya da vajinal fitil ve krem tedavisiyle bu mantardan kurtulmak mümkündür.

Çocuk sahibi olmayı engelleyebilir
Çocuk sahibi olamama şikayetiyle hekime başvuran bazı kadınlarda klamidya adlı parazitin sebep olduğu akıntı gözlenir. Bu parazitin sebep olduğu enfeksiyonlar kadının tüplerinde tıkanmalara sebep olabilir, bu da beraberinde çocuk sahibi olamama sorununu getirebilir. Bu yüzden akıntı şikayetiyle gelen ve gebelik isteği olan kadında bu parazitin araştırması da yapılır.

Gebelikte akıntı artabilir
Akıntıların tamamı bir hastalığın işaretçisidir diye bir şey söylenemez.  Fizyolojik akıntı olarak nitelendirilen kokusuz akıntı her kadında meydana gelen normal akıntılarıdır. Özellikle gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri sebebiyle akıntılar çoğalabileceği gibi, iki adet ortasında meydana gelen yumurtlama döneminde de akıntıda artış gözlenir. Yine de kokulu, kokusuz, normal diye nitelendirilebilecek akıntı şikayeti olan kadınlar hekime başvurmalı, akıntının normal olup olmadığına hekim karar vermeli.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

Etiketler
Akıntı
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube