Akıllı mercek (trifokal mercek)

Akıllı mercek (trifokal mercek)

Herkes gözlüklerden kurtulmak ve dünyanın tüm güzelliklerini kendi gözleriyle görmek ister. Ancak bu doğrultuda yapılan müdahaleler arasında en yaygını olan lazer tedavisi, kişiden kişiye farklılık gösteren göz yapıları sebebiyle her hastaya uygulanamıyor. Göz içindeki merceğin çıkarılması sonrasında, yerine yerleştirilen göz içi merceklerini hastalar ömür boyu kullanabiliyorlar. Yakın, uzak ve ara mesafedeki görme problemlerine aynı anda çözüm üreten trifokal mercekler sayesinde hastaların gözlük ve lenslerinden kurtulabiliyor. Trifokal mercek ameliyatları; yakın, uzak ve ara mesafede görme sorunlarına karşı çözüm olarak göz yapısı uygun olan hastalara önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Bu merceklerde bulunan çeşitli halkaların bir bölümü uzağı, bir bölümü ise yakını ve ara mesafeyi görmede yardımcı olur. Bu şekilde, gözde görmeyi sağlayan sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem yakındaki görüntüler net olarak düşer. Kısa sürede adapte olunabilen bu durum sayesinde hastalar, uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilirler.Ayrıca bu durum ömür boyu sürer. Katarakt ameliyatında da kullanılabilir Bu tedavinin en büyük getirilerinden bir tanesi ise, katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda kullanılması durumunda, ameliyat sonrasında hastanın günlük hayatta, uzak ve yakın gözlüğü kullanımını en aza indirmesidir. Kullanılan çok odaklı lensler, eski iki odaklı lenslere göre yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlamanın yanı sıra, gece görüşlerindeki parlamaları da engeller. Yerleştirilen merceklerin ömür boyu kullanılabiliyor olması, alerji yapmaması ve göz dokusuna uyumlu olması ise en büyük avantajlarıdır. Hasta seçimi ve ön muayene önemli Hasta için uzağı mı, yakını mı görmenin daha önemli olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Her şeyden önce, detaylı bir göz muayenesi yapılması kesinlikle şart. Her hastanın göz yapısı bu ameliyata uygun olmayabilir. Hastanın göz bebeği boyutlarının yanı sıra, kataraktı olan hastaların mesleki durumu, yaşı, okuma alışkanlıkları gibi etkenler dahi hasta seçimini etkileyen faktörler. Hastaların ameliyat öncesinde detaylı olarak bilgilendirmesinin de önemli etkenlerden bir tanesi. Doğru hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurum ve hekimin tecrübesinin yanı sıra, kullanılan merceğin doğru seçilmesi sayesinde bu ameliyatlarda yüksek bir başarı oranı yakalanmaktadır. Ameliyat sonrasında ise yaklaşık 3-4 haftalık bir süreç boyunca hastalardan damla kullanmaları ve gözlerine özen göstermeleri istenir. Görme, yaklaşık 1-2 gün içerisinde normal seviyelerine ulaşırken, hastalar normal hayatlarına dönebiliyorlar.

Bu makale 13 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz

Doç.Dr Kemal Türkyılmaz, 1976 yılında Giresun'da doğmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2000 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  tamamlayıp 2006 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

2007-2009 yılları arası Üsküdar Devlet Hastanesi'nde,2009-2016 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına İmperial Hastanesi'nde ve Dünyagöz Hastanesi'nde devam etmektedir.

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) • Türk Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği (TCOD) • International Society of Refractive Surgery (ISRS) • Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Nörooftalmoloji Birimi Aktif Üyelik • Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Eğitim Birimi Aktif Üyesidir.

 

Etiketler
Katarakt ameliyatı
Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz
Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz
Trabzon - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube