Akalazya tanı ve tedavisi hakkında

Akalazya tanı ve tedavisi hakkında

Akalazya yemek borusu ile mide birleşim yerindeki kas dokusunun gevşeyememesinden kaynaklanan sorundur. Bu bölgedeki kas hücrelerini yöneten sinir hücrelerindeki bozukluktan kaynaklanır. Katı ve sıvı besinlerin mideye geçememesi ile oluşan yutma güçlüğü yaşanır. Erişkin yaşların hastalığı olsada çocuk yaşlarda da karşımıza sık çakabilmektedir. 

Genetik, sinir hücrelerine karşı gelişen antikorlar ve bazı enfeksiyonlar hastalığın ortaya çalışını kolaylaştırıyor.

Hastalar;

?yemek sonrası #öksürük

?besinlerin ağızda geri gelmesi

?göğüs ağrısı ve göğüste yanma hissi

?#kilokaybı 

?katı ve sıvı besinlerde #yutmagüçlüğü belirtileri ile gelebilir✌

Tanı yöntemleri endoskopi, baryumluözefagusgrafisi, monometri

Tedavi; yemek borusu alt kısmının Endoskop içerisinden balon gönderilerek genişletilmesi ( balon ile genişletme ), Endoskopi sırasında botuz enjeksiyonu, POEM ( ağızdan endoskop ile girilerek yemekborusu ve mide birleşim yeri kasalarına yönelik ameliyatsız endoskopik yapılan gevşetme işlemi ) , cerrahi myotomi yapılabilmektedir . 

Bu makale 25 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube