Ağrı pili mi yoksa kalp pili mi?

Ağrı pili mi yoksa kalp pili mi?

İsminden de anlaşılacağı gibi Ağrı Pili geçmeyen vücut ağrıları için bir tedavi seçeneği sunarken Kalp pili ise kalpte oluşan ritim problemlerini nedeniyle vücuda takılmaktadır. Çalışma prensipleri farklı olsa da birçok yönden birbirine benzer olduğu da söylenebilir. Kalp ağrıların tedavilerini de

Ağrı hastayı hekime gitmeye zorlayan bir semptomdur. Ağrın yoksa doktora zaten gitmezsin fakat hele bir de ağrıların kronikleşmişse yani uzunca süredir o ağrılara maruz kaldıysanız tedavi için Fizana (Sürgün yeri Libya’nın güneybatısı) dahi gidersiniz. Merak etmeyin sizin oralara gitmenize gerek yok. Bizler sizin yerinize pil tedavilerini öğrenmek amacıyla yurtdışına gittik, öğrendik ve yıllardır da hastalarımıza başarıyla uyguluyoruz.

Nedir bu Ağrı Pili?

Ağrı pili dediğimiz cihaz elektrod, kumanda- şarj aleti ve batarya olmak üzere 3 ayrı yapıdan oluşan Spinal Kord Stimulatörüdür. Bunun iki parçası vücut içerisine yerleştirilirken kumanda-şarj aleti sizde bulunacaktır. Tıpkı kullanımı çok basit olan akılsız cep telefonları gibi.

Kimlere uygulanır?

Tabiki ağrısı olan her hastaya ağrı pili uygulanmaz. Çünkü hem pahalı bir tedavi yöntemidir (üniversite, eğitim araştırma hastaneleri ve şehir hastanelerinde uygulandığında tamamı SGK tarafından karşılanmaktadır) hem de vücuda küçük bir operasyon ile lokal anestezi yardımıyla yapılır.

Dünyada ve ülkemizde en sık uyguladığımız Başarısız Bel-Boyun Cerrahisi Sendromu diye anılan bel fıtığı, boyun fıtığı ve kanal darlığı nedeniyle açık ameliyat sonrası geçmeyen ağrıları olanlar ile kurşunlanma veya omurilik yaralanması sonrası şiddetli ağrıları olan hasta gruplarıdır. Geçmeyen ağrıları olan hastalara cerrahi olarak artık yapacak bir şey kalmadığında hastalar bize gelir ve bizlerde ameliyat olmuş olan bölgenin üzerine bu sistemi yerleştirerek ağrıya neden olan sinirsel uyarıların bir şekilde beyine ulaşması tamamen kesmek veya azaltmaktır. Yani ameliyat olmuş olan bölgeye herhangi bir müdahale veya girişimde bulunmamaktayız.

Bu hastalıkların yanında kan dolaşımına azalmasına bağlı ve şeker hastalığına bağlı olarak ayak ve bacakta yarası olan hastalarda hem kan dolaşımını artırmak hem de ağrılarını azaltmak amacıyla ağrı pili takılmaktadır. Ağrı pilinin diğer bir önemli özelliğinin de damarları genişletmek olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.

Hangi Ağrı pilinin takılması lazım?

Nasıl ki bir araba aldığınızda ne düşünüyorsunuz? Aracın dayanıklılığını, yakıt tüketimini, teknik özelliklerini, fiyatını, Servis hizmet ağını hep düşünürsünüz. Örneğin dayanıklılık dediğiniz zaman Alman arabaları aklınıza gelirken Servis hizmet ağında ise iki araç markası akılara kolaylıkla gelir. Elbette ki Ağrı pillerinde arabadaki gibi seçenekler çok değildir. Ağrı pili tedavisinde bizler de pill firmasını seçeceğimiz zaman servis ağına, MR cihazı ile olan uyumluluğuna, vücuttaki kullanım ömrüne göre seçmekteyiz. Önceden batarya ömrü 3-5 yılda tükenirken şimdilerde 20 yıla uzamaktadır.  Ayrıca bazı pil firmalarının cihazları MR ile uyumlu olarak çalışmamaktadır. Örnek verecek olursak başka bir sağlık sorunu nedeniyle diz veya omuz MR çektireceğiniz zaman pil MR uyumlu olmadığından ya çektirmeyeceksiniz ya da pilin bozulmasını göze alarak çektireceksiniz. Bu durum hem hastaları hem hekimleri çok zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle MR uyumlu olan, uzun batarya ömrüne sahip, kullanımı kolay bir firmanın ürününü seçmek akıllıca olacaktır.

Pil hastası ayrıcalıklı mıdır?

Bize göre ayrıcalıklıdır çünkü cihaz kullanımı ile ilgili bir problem yaşandığında firma yetkilisine haber verdiğinizde firma yetkilis sorunu çözmek için çalışmakla beraber gereğinde pili hastaya takmış olan hekim ile irtibatı da sağlamaktadır.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki prosedürlere eş zamanlı olarak ülkemizde bu tür tedaviler az sayıda hekim tarafından yapılmaktadır. En önemli sorunlardan bir tanesi özellikle bazı distiribitör firmaların sadece pili ithal edip gerisine karışmamaktadırlar. Diğer önemli bir sorun da bu sistemi hastasına takan kamu hekiminin geçici görevi, tayin durumu, istifası, emekliliği gibi nedenlerle hekimlere ulaşılamamaktadır. Bu nedenle gerçekten servis ağını genişletmiş bu şekilde yatırımını yapmış olan firmalar tercih edilmelidir. Ayrıca bu tedaviler ülkemizde belirlenen bazı yerlerde takılmasına izin verilmelidir ki hastalara tam anlamıyla bir hizmet verilmiş olsun. Ayrıca kişiselleştirilmiş tedavi yani hastaya göre ayarlanması gereken bir tedavi olduğu için verilen bu sağlık hizmetinden hastaların maksimum faydalanabilmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle sistemin içerisinde olan bir hekim olarak Mükemmeliyet Merkezleri kurulmasını öneriyorum.

Bu ağrı pilinin amacı diğer tüm ağrı tedavilerinde olduğu gibi hastaların uykudan ağrı ile uyanmaması, ağrı nedeniyle uykusuz kalmaması, yaptığı işi ağrı nedeniyle bırakmak zorunda kalmaması, ailesi ve sosyal çevresinin olumsuz etkilenmemesi için oldukça önemlidir. Örnek olarak ameliyat sonrası geçmeyen şiddetli bel ağrısı olan hastadan kısaca göz önümüze getirelim. Geçmeyen ağrıları nedeniyle günlerdir uykusuz kalmış, bu süreçte eşiyle tartışmış, çocuklarıyla ilgilenememiş, işine gidememiş, rapor almak zorunda kalmış, sağlık sorunları nedeniyle ne misafir kabul edebilmiş nede başka bir yere gidebilmiş bir kişi. Bu kişinin de bir aşçı olduğunu varsayalım. İşine gidemediği için veya aksattığı için yemek pişiremeyecek veya yeterince özen gösteremeyecek, dolayısıyla diğer işçilerin kendi işlerini bırakıp yemek ile uğraşmaya, yemeği düşünmeye başlayacaklardır. Sonuçta işler böyle zincirleme gelişerek bir kişinin işini ağrılarından dolayı tedavi edilememesinden kaynaklanan aksaklığın toplumun tamamına sirayet edecek ve düzenin bozulmasına yol açacaktır.

Sonuç olarak toplum düzenini bozan tüm ağrılarla mücadeleye devam…

Bu makale 10 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz

Prof.Dr.Serbülent Gökhan Beyaz,  Tıp Fakültesini Edirne’de Trakya Üniversitesinde tamamlandıktan Sonra 2003 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalında araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2007 yılında mecburi hizmetini yapmak için Diyarbakır’a gitmiş olup bilimsel çalışmasını devam ettirmek için 2011 yılında Yrd.Doçent olarak Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinde göreve başlamıştır. Ağrı tedavisi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı’nda eğitim almıştır. 2014 yılında ABD’den Texas eyaletinde Texas Tech University Grace Pain Center’de en yeni ve ileri ağrı tedavileri üzerine eğitimlerini tamamlamıştır. 2017 yılında girdiği sınav sonrasında Dünya Ağrı Board Sertifikasını kazanan, Prof.Dr.Serbülent Gökhan Beyaz’ın 140’ın üzerinde çoğunlukla birinci isim Ulusal ve ...

Etiketler
Ağrı hekimi
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube