Ağrı nedir?

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan özel bir duyudur.

Ağrı nedir?

Uluslararası Ağrı Çalışmaları Derneği tanımlamasına göre;

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan özel bir duyudur.

Ağrı kişiyi hekime götüren temel şikayetlerden biridir. Ağrı kişiseldir. Bu nedenle tedavisi de kişiye özgü olmalıdır. Ağrının süresi, yeri, ağrı nedeni olan hastalık, kişisel faktörler ağrı tedavi seçimini etkilemektedir.

Nedene yönelik tedavi ağrı tedavisinin öncelikli yaklaşımı olmalıdır. Bununla birlikte ağrının da giderilmesi gereklidir.

Ağrı tedavisinde kullanılan seçenekler;

  • Farmakolojik tedaviler: ilaçlar
  • Fiziksek tedaviler: sıcak, soğuk, masaj, elektroterapi vb.
  • Girişimsel tedaviler: eklem, sinir, bağ, tendon, yumuşak doku vb. enjeksiyon uygulamaları
  • Cerrahi tedaviler
  • Psikososyal tedaviler

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bu makale 7 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç

Uzman Dr Adnan Bilgiç 1988 yılında Sakarya’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitim ve öğretimini 2006 yılında Sakarya Fen Lisesinde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde (Çapa) başladığı tıp eğitimini başarı ile tamamlayarak 2012’de Tıp doktoru unvanı almıştır. 2013’te Uludağ Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalında ihtisasına başlayarak 2018 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi olmuştur. 2018-2022 arasında Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yaptıktan sonra 2022 itibarı ile Yalova Özel Atakent Hastanesinde hastalarına hizmet vermektedir. Rejeneratif (yenileyici) tıp, tamamlayıcı/bütünsel/fonksiyonel tıp yaklaşımı, eklem/yumuşak doku/sinir enjeksiyon uygulamaları (PRP, hyaluronik asit, ozon, proloterapi vb.), fıtıkların ameliyatsız tedavi ve takibi, iltihaplı ve iltihapsız romatizmal has ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Cerrahi tedavi
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç
Uzm. Dr. Adnan Bilgiç
Yalova - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube