AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA OZON TEDAVİSİ

Uzm. Dr. Beytiye Akay
Uzm. Dr. Beytiye Akay
23 Mayıs 2016188 görüntülenme
Randevu Al
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA OZON TEDAVİSİ
Ağız içi aft ve yaralar ,ağız içi ozonlu su ile temizlendikten sonra lezyonlara ozonlanmışyağ sürülerek tedavi edilir. Ozon antibakteriyel, antivirusid, antifungal etki ile dezenfektan etki,antioksidan kapasiteyi arttırıcı etkisi ile doku iyileşmesini hızlandırarak diğer klasik tıbbi tedavilerden daha etkin ve çabuk iyileşme sağlar.

Ağız içi, diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. 
Ağız, sindirim kanalının girişi olduğundan ağız içindeki hastalıklar sindirimin olumsuz etkilenmesine neden olur. Ayrıca ağız içi hastalıklar dişlerin yapısını da etkileyerek diş çürükleri ve diş eti iltihaplarına da yol açabilir. 

Ağız ve diş sağlığında diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları en önemli hastalık grubundadır. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve  kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.Diş hekimliğinde ozon

Çürük dişler ozon üreten bir cihaz yardımı ile tedavi edilebiliyor. Cihazın özel bir aparatı yardımı ile diş üzerine yoğun bir şekilde ozon gazını püskürtmesi ile uygulanıyor. Anestezi veya herhangi bir alet kullanılmıyor, hastaya ağrı da vermiyor. Ozon gazı, çürük yapan bakterileri ve yaşam ortamlarını yok ediyor, mineralizasyonu da sağlayarak diş çürüklerini iyileştiriyor. Bu yöntemin en büyük avantajlarından bir diğeri ise; ozon tedavisi uygulanan dişlerin çürük ataklarına karşı daha dirençli hale gelmiş olması.Çürük olmayan sağlam dişlere de ozon uygulayarak diş çürümeleri engellenmiş oluyor.

Ayrıca ozonlu su ve ozonlanmış yağ kullanılarak ağız içinde  

·Kuvvetli dezenfektan etkisi oluşturuyor, 
·Kanama kontrolü sağlıyor, 
·Yaraların ve yumuşak dokunun temizliğini yapıyor, 
·Yara etrafında oksijenlenmeyi ve metabolizmayı arttırarak iyileşmeyi hızlandırıyor. 

Ağız içi iltihapları (Stomatit) ve ozon 

Ağız içi iltihapları doğrudan ağızdaki nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi bazı genel hastalıkların ilk belirtileri olarak da ortaya çıkabilir. 
Sindirim bozuklukları, yüksek ateş, sert yiyecekler, çok sıcak içecekler , sigara , vitamin eksikliği , uygun olmayan diş protezleri , çocuklarda diş çıkarma ve döküntülü hastalıklar ağızda basit iltihaplanma yapan en sık sebeplerdir. 
Etken maddelerin devam etmesi, olaya bakteri, mantar,virus v.s eklenmesi, sistemik bir hastalığın ilerlemesi ülserli hatta   kangrenli ağız içi iltihabına dönüşebilir. Hastayı oldukça rahatsız eden, ağrılı yaralardır. Ciddi sistemik tedavi gerektirir. 
Bu durumdaki hastalar, ağız içi ozonlu su ile temizledikten sonra lezyonlara ozonlanmış yağ sürülerek tedavi edilir. Ozon antibakteriyel, antivirusid, antifungal etki ile dezenfektan etki,antioksidan kapasiteyi arttırıcı etkisi ile reaktif oksijen bileşiklerini azaltır, oksijen sağlayarak doku iyileşmesini hızlandırarak diğer klasik tıbbi tedavilerden daha etkin ve çabuk iyileşme sağlar. 
Yapılan bir çalışmada ülseratif nekrozitan gingivitli hastalar, ozonlanmış yağ  ve sodyum perborate ile tedavi edilmişler. Ozonlanmış yağ ile tedavi edilen grupta daha fazla sayıda kişide ve daha erken zamanda iyileşme gözlenmiş. 
En sık rastlanan tekrarlayıcı ağız yaralarından birisi aft (aftöz ulser) dir.         

Aft dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeysel ülserlerdir. çok ağrılıdır ve 5-10 gün sürerler. Ozonlu yağ  ile çok daha kısa sürede ağrılarda azalma ve ülserlerin kapanması izlenmektedir.

Ayrıca dudak kenarlarında çıkan uçuklar, yeni doğan bebeklerdeki pamukçuklarda da ozonlu yağ , diğer tedavilere göre çok daha erken sonuç vermektedir.

Etiketler

Ağız ve diş sağlığı hastalıklarıAğız ve diş sağlığı hakkındaAğız ve diş sağlığı eğitimiAğız ve diş sağlığında ozon tedavisiAğız ve diş sağlığı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Beytiye Akay

Uzm. Dr. Beytiye Akay

Uzm.Dr Beytiye Baş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır